Evden çalışma sistemi iş-özel hayat dengesini zora sokuyor

0

Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu Kariyer.net’in, HR Pulse araştırma serisi kapsamında CURIOCITY iş birliğiyle gerçekleştirdiği “Koronavirüs ve İş Hayatı” araştırmasının 7. dönemi de sonuçlandı. Araştırmanın bu son döneminde, evden çalışmanın özel hayata olan etkisi konusunda çarpıcı veriler elde edildi.

Salgına yönelik endişeler normalleşmeyle birlikte artıyor

İK yetkilileri ve beyaz yaka çalışanlarda benzer seviyelerde seyreden salgın ile ilgili endişe seviyesinin, normalleşmenin başlamasına paralel olarak her iki kitlede de artarak nisan ayından bu zamana kadar ki en yüksek düzeye ulaşması, araştırmanın son döneminde en dikkat çeken verilerden oldu. Endişe edilen konular incelendiğinde; salgının başlangıcında sağlıkla ilgili endişelerin salgının kontrol altına alınmasıyla birlikte yerini ekonomi odaklı endişelere bıraktığı, ancak normalleşme sonrasında sağlıkla ilgili endişelerin yeniden artışa geçerek ekonomik kaynaklı endişeleri yakaladığı görüldü.

Evden çalışma sistemi iş-özel hayat dengesini zora sokuyor

Son iki dönemde de evden çalışma sisteminde olan her 10 çalışandan yalnızca 2-3’ünün “Sadece iş günleri ve mesai saatleri içerisinde” çalıştıklarını belirtmesi dikkat çekmekte; birçok çalışanın mesai dışında hatta iş günü ve saati kavramı olmaksızın sürekli çalışmaya devam ettiği kaydedildi. Bu sonuçlar, evden çalışma sisteminin kalıcı olmasını isteyenlerin gün geçtikçe arttığı düşünüldüğünde, işverenlerin çalışanlarının iş-özel hayat dengesini koruyan aksiyonları hızlıca hayata geçirmesi gerektiğine işaret ediyor.

İstihdamın olumsuz etkileneceğini düşünen İK yetkilileri azalıyor

İşten çıkarma beklediklerini belirten İK yetkilisi oranının, son 3 dönemdir ilk defa düşüş eğiliminde olması da dikkat çeken diğer verilerden oldu. Önümüzdeki dönemde salgının ekonomik etkileri sebebiyle işten çıkarmaların olacağını düşünen beyaz yaka çalışanların oranı, geçen dönem ile aynı seviyede olsa da işten çıkarmaların olmayacağını düşünenlerin oranının son dönemde 4 puan arttığı tespit edildi.

Raporun tamamını okumak mı istiyorsunuz? Gelin, tanışalım!

Teşekkürler!

Formda paylaştığınız e-posta adresine, raporu indirebileceğiniz bir link gönderdik. Gelen kutunuzu kontrol etmeyi unutmayın!