3800 çalışan ve 2200 insan Kaynakları profesyonelinin katılımıyla gerçekleşen ankette ofisteki yaş farklılıkları mercek altına alındı. Araştırmanın sonuçları her geçen gün genç çalışanların kendisinden yaşça büyük çalışanları yönetmeye başladığını ortaya koydu.

 genc_yonetici250x150Araştırmanın sonuçları arasında her geçen gün genç çalışanların kendisinden yaşça büyük çalışanları yönetmeye başladığı ortaya konuyor. 3800 çalışan ve 2200 İnsan Kaynakları profesyoneli arasında yapılan çalışmada, katılımcıların yüzde 34’ü kendinden yaşça daha genç bir yöneticiyle çalıştığını söyledi. Yüzde 15’ı ise en az 10 yaş genç bir yöneticisi var.  25-34 ile 55 ve üstü iki gruba iletişim, çalışma sistemleri ve kariyer avantajları ile ilgili sorular soruldu. CareerBuilder’ın yaptığı anketin diğer detayları ise şöyle:

40’ından sonra internetle tanıştı

Araştırma tüm yaş gruplarının yüz yüze iletişimi tercih ettiğini ancak yüzde 35’inin mail ile iletişime de sıcak baktığını ortaya koyuyor. Yine 2 gruptaki katılımcıların yüzde 48’i planlı ve programlı çalışıyor. “25-34 yaş arası çalışan grubu Türkiye’de; özel televizyon kanallarına geçiş ve internet kullanımının yaygınlaşması gibi iki önemli değişimi çocukluk ve ilk gençlik yıllarında yaşamış bir grup” diyen İK yöneticisi Mehmet Erkan, 55 yaş üstü grubun 40’lı yaşlarından sonra özel televizyon ve internet gerçeğiyle tanıştığına dikkat çekiyor. Mehmet Erkan’a göre, internet, sosyal medya, teknoloji gibi kullanımlarındaki farklılıklar doğal olarak bu iki grubun iş yapış şekillerine de yansıyor.

25-34 yaş arası grup iş yapış noktasında daha hızlı, pratik, kontrolsüz, teknolojiye güvenen, rahat iken; yaşlı grup daha manuel, aşırı kontrolcü, gergin ve kendinden emin olabiliyor. İş dünyası algısı ve şirkete yaklaşım açısından bakıldığında da 25-34 yaş grubu için bir iş yerinde 5 yıldan fazla çalışmak soru işaretiyken, 55 yaş üstü grupta emekli olmak düşüncesi temel motivasyon kaynağı. Dolayısıyla iş değiştirme sıklığı da iki grup arasında oldukça farklı. Şirkete bağlılıkta gençler daha “sadakatsizken”, 55 yaş üstünde “vefa” hala önemli bir kavram.

Yine 55 yaş üstünde kurallar, hiyerarşi, görev tanımları, mesai saatleri önemliyken; genç çalışan grubunda mesai saati ve fiziksel iş yerine bağlı olmaksızın işlerin kendisi ve bitmesi önemli. Dolayısıyla homeoffice çalışma, esnek çalışma saatleri, hiyerarşi yerine ekip ruhu 25-34 yaş grubu için daha önemli.

Genç yönetici, yeni yöntemleri öğrenmek için fırsat!

  • Destek verin, açık iletişim kurun.
  • Ters davranarak işleri zorlaştırmayın.
  • Duygusal tepkiler yerine mantığınız ile hareket edin
  • Sizden bekleneni sorun, farz etmeyin.
  • Yöneticinizin yeni yöntemleri, iş yapış tarzlarını gözlemleyin.