Nedir?
İçindekiler
Gastronomi ve Mutfak Sanatlarının sunduğu iş olanaklarından biri olan Chef de Partie son zamanlarda bu alanda kariyer planlayan adayların sıkça merak ettiği pozisyonlar arasında yer alır. Chef de Partie kime denir sorusu, mutfaktaki belli bir istasyonun ya da bölümün tümünden sorumlu olan kişi şeklinde yanıtlanabilir. Büyük mutfaklarda her bir Chef d Partie kendi bölümünden sorumludur. Aynı zamanda her bir Chef d Partie belli asistanlar ya da şeflerle iş bölümü halinde çalışır. Bu pozisyon adını Fransızca dilinden almaktadır ve dilimizdeki tam karşılığı ise bölüm şefidir. Chef d Partie genel bakışta belli bir mutfak alanında görev yapan tüm kadronun koordinasyonundan sorumlu olan kişidir. Chef de Partie ne demek ve Chef d Partie ne iş yapar sorularına daha detaylı cevaplar arayan adaylar görev ve sorumlulukları inceleyebilir.
Chef de Partie, mutfaktaki belli bir istasyonun tamamının koordine ve yönetiminden sorumludur. Bu alanda çalışan bireyin yönetiminde çalışan birden fazla asistan şef ya da yarı-şef (Demi-Chef d Partie) bulunabilir. Buna bağlı olarak Chef de Partie ne yapar sorusunu cevaplarken bu pozisyonun yalnızca koordinasyondan sorumlu olmadığını söylemek gerekir. Station Chef ya da Line Chef olarak da bilinen Chef de Partie görevleri şunlardır:
Bu pozisyonun altında demi-chef de partie ve komiler bulunmaktadır. Üstünde ise Executive Chef adı verilen ve mutfaktaki her şeyden sorumlu olan mutfak şefi ile Executive Chef'in asistanı sayılan Sous-Chef de Cuisin bulunur.
Chef d Partie nasıl olunur, sorusunu yanıtlamak için eğitim sürecini gözden geçirmek gerekir. Bu görevi yerine getirecek olan kişilerin Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunu olması beklenir. Mutfak kendi içerisinde kendine has bir hiyerarşiyi barındırmaktadır. Bu sebeple adaylar üniversite eğitimlerini aldıkları süre zarfında staj imkanlarıyla en alt seviyeden başlayarak sahada kendilerini deneyip mutfağın hangi kısmında yer almak istediklerini keşfedebilirler. Üniversite eğitimi sonrasında belli bir kısımda uzmanlaşabilmek için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış olan çeşitli sertifika kurslarına/programlarına katılabilirler. Mutfak alanında eğitimi olmayanlar, çeşitli sertifika programlarıyla da kendilerini geliştirebilir, workshoplara katılabilirler. Tüm bunların dışında meslek liselerindeki ilgili bölümlerden mezun olarak da demi şef olarak görev alınabilir. Demi-Chef görevinin ardından yeterli tecrübe sonrasında Chef de Partie pozisyonuna yükselmeniz mümkündür. Meslek liselerinde alınan mutfak eğitimi içeriğindeki teorik bilgiler ve pratik dersler, mutfak alanında büyük ölçüde bilgiye sahip olunmasını da sağlar. Bu sebeple eğitim durumunuza ve bu sektördeki işe hakimiyetinize bağlı olarak dilediğiniz şartları sunan işletmelerle çalışmayı tercih edebilirsiniz. Eğer mutfak alanında bir meslek lisesi mezunu iseniz, meslek yüksekokullarında bulunan mutfak bölümlerinden birini bitirerek kariyerinizde uzmanlaşabilirsiniz.
Bu alanda çalışmak isteyen ve ilerleyen süreçte şeflik pozisyonunda kariyerlerini sürdürmek isteyenler, ilgili bölümlerden eğitim alarak kariyerlerine başlangıç yapabilirler. Eğitimin yanı sıra tecrübe kazanmak da oldukça önemlidir. Farklı kapasitelerdeki kurumlarda görev alabilmek için ekip çalışmasına yatkın olmak ve iletişim becerilerine sahip olmak da önemlidir. Chef de Partie olmak için en önemli nokta ilgili bölümden mezun olmaktır. Sonrasında mutfak alanında gerekli staj ve sertifika gibi eklentilerle beraber mutfakta çalışmaya hazır bir aday haline gelinir. Mutfak kendi içerisinde bir hiyerarşiye sahip bir çalışma alanı olduğundan bu alanda Chef de Partie pozisyonuna gelebilmek için tecrübe edinmiş olmanız önemlidir. Yeterli bilgi ve becerilere eriştiğinizde Chef de Partie pozisyonu için uygun hale gelmiş olursunuz.
Bu alanda kariyer elde etmek için mutfak alanındaki gerekli eğitimi ve tecrübeyi edindikten sonra başvurduğunuz işletmenin sizden bazı beklentileri olabilir. Takım çalışmasına yatkınlık bu beklentilerden biridir. İşvereniniz stres altındaki çalışma durumunuzu ve stres yönetiminizin ne düzeyde olduğunu da değerlendirmek isteyebilir. Krizi iyi yönetmeniz oldukça önemlidir. Örneğin, bir tabak, yetişmesi gereken süre zarfında çeşitli sebeplerden dolayı yetişmediyse bu bir krize sebep olabilir. İşvereniniz tam da bu gibi anlarda bu krizi olabildiğince iyi yönetebilmenizi isteyecektir. Çünkü Chef d Partie kendi istasyonundan layıkıyla çıkmayan tabaklardan sorumludur. Bunun yanı sıra güler yüzlü olabilmek, olumsuz durumları hızlıca lehinize çevirmek ya da takım arkadaşlarınıza karşı daima destekleyici bir tavır takınmanız da oldukça önemlidir. Eğer uluslararası bir işletmeye başvuracaksanız ya da başvurduğunuz işletme büyük ölçüde turist ağırlıyorsa anadiliniz dışında İngilizce ya da işletmenin gerekli gördüğü bir başka ikinci dili bilmeniz de işe alım şartları arasında yer alacaktır. Chef de Partie maaşları başvuru yapılan kurumların özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Maaş skalası kurumun özellikleri kadar başvuru yapan kişinin niteliklerine göre de değişiklik gösterir. Kariyer.net, Chef de Partie iş ilanları ile birbirinden farklı birçok iş fırsatını size sunar. Adaylar bulunduğu lokasyondan diledikleri ilanlara başvuru yapabilir. İzmir, Antalya, Bursa, İstanbul Chef de Partie iş ilanları gibi farklı şehirler arasından tercih yapacak olan adaylar yine Kariyer.net üzerinden ilgili ilana başvuru yapabilirler.
Chef d Partie Mülakatları