Nedir?
İçindekiler
Gastronomi ve mutfak sanatlarının sunduğu farklı birçok iş olanağından sadece biri olan demi şefi pozisyonu son yıllarda dikkat çeken mesleklerden biri haline gelmiştir. Demi şefi nedir sorusu şu şekilde cevaplanabilir; Demi şef ya da işverenlerin çoğunlukla dömi şef şeklinde adlandırdıkları pozisyon orijinal olarak, "Demi Chef De Partie" olarak adlandırılır. Demi kelimesi yarım/yarı, chef ise şef/usta anlamına gelmektedir. Yani pozisyonun dilimizdeki tam karşılığı, yarı-şef şeklinde açıklanabilir. Demi şef ne iş yapar sorusu cevaplanırken görev tanımı yapılmak istenirse, aşçıbaşına ve su şefine (sous-chef) karşı sorumlu olan kişidir şeklinde bir tanımlama yapılabilir. Demi chef nedir sorusu aynı zamanda, görev almakta olan diğer demi şefleri ve komileri organize etmekten sorumlu olan kişidir şeklinde yanıtlanabilir. Mutfakta aşçı yardımcısı olarak da bilinen demi şef, aşçıya bağlı olarak çalışmaktadır.
Demi chef görevleri nedir sorusu, malzeme takibini düzenli bir şekilde sağlamak ve belirli bir tabak ya da menü için gereken malzemelerin, sebzelerin, meyvelerin ya da varsa et ve deniz ürünlerinin aşçıbaşının yönlendirmeleri doğrultusunda ön hazırlığını yapmaktır şeklinde cevaplanabilir. Hedef tabak için gerekli olan garnitür ya da benzeri ek mahsullerin ön hazırlığını yapmak da demi şefin görevleri arasında yer alır. Mutfak tamamen bir takım çalışması sonucu ortaya çıktığından, takım çalışmasının önemi her mutfak üyesi için olduğu gibi demi şef için de büyük önem taşımaktadır. Demi şefin görevleri arasında verilen reçeteye uymak ve reçetede bulunan gerekli tüm malzemeleri hazırlamanın dışında kullanılmayan ürünleri sıfır atık kurallarına uyarak bir sonraki reçetede değerlendirmek de bulunmaktadır. Demi şef daima aşçıbaşına ya da bir diğer deyişle şefe bağlı çalıştığından, şefin talimatlarına maksimum düzeyde uymak zorundadır. Çalışma alanının düzeni, önlük temizliği, el ve tırnakların titizlikle temizlenmiş olması ve malzemeleri özenli kullanmak da demi şefin yerine getirmekle yükümlü olduğu sorumluluklarından bazılarıdır. Bir demi şef, Gıda Güvenliği Politikasına hakim bir biçimde işini yapmalıdır ve takım arkadaşlarının da bu politika doğrultusunda hareket etmesini sağlamalıdır. Gıda Güvenliği Politikasını olumlu ya da olumsuz bir şekilde etkileyen bir durum söz konusu olduğunda, demi şef bu durumu gıda güvenliği ekibine bildirmekle yükümlüdür. Prosedürler konusunda işletmeden işletmeye belli farklar gözlemlendiğinden, demi şef çalıştığı işletmenin politikasına ve kurallarına hakim olmalıdır. Böylece, olası bir olumsuzluğun üstesinden kolayca gelebilir.
Demi şef nasıl olunur sorusunu yanıtlamak için eğitim süreci hakkında bilgi vermek gerekir. Bu görevi yerine getirecek olan kişilerin, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunu olması beklenir. Mutfak kendi içerisinde kendine has bir hiyerarşiyi barındırmaktadır. Bu sebeple adaylar, üniversite eğitimlerini aldıkları süre zarfında staj imkanlarıyla en alt seviyeden başlayarak sahadaki olanakları deneyimleyip mutfağın hangi kısmında yer almak istediklerine karar verebilirler. Üniversite eğitimi sonrasında belli bir alanda uzmanlaşabilmek için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış olan çeşitli sertifika kurslarına/programlarına katılabilirler. Bazı işletmeler mutfakta yeteneğe de önem verdiğinden Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünden mezun olmayanlar için de yeteneği ve tecrübeyi ön plana alarak başvuruları değerlendirirler. Mutfak alanında eğitimi olmayanlar, çeşitli sertifika programlarıyla ya da çeşitli workshoplara katılarak da kendilerini geliştirebilirler. Tüm bunların dışında meslek liselerindeki ilgili bölümlerden mezun olarak da demi şef olarak görev alınabilir. Meslek liselerinde alınan mutfak eğitimi içeriğindeki teorik ve uygulamalı dersler, mutfak alanında büyük ölçüde bilgiye sahip olunmasını da sağlar. Bu sebeple eğitim durumunuza ve deneyimlerinize bağlı olarak dilediğiniz şartları sunan işletmelerde çalışmayı tercih edebilirsiniz.
Demi şef olarak çalışmak isteyen ve ilerleyen süreçte şeflik pozisyonunda kariyerlerini sürdürmek isteyenler, bu konuda ilgili bölümlerden eğitim alarak başlangıç yapabilirler. Eğitimin yanı sıra tecrübe kazanmak da oldukça önemlidir. Farklı kapasitelerdeki işletmelerde görev alabilmek için ekip çalışmasına yatkın olmak, kuvvetli iletişim becerilerine sahip olmak da önemlidir.
Demi şef olarak mutfak alanındaki gerekli eğitimi tamamladıktan sonra başvuruda bulunduğunuz işletmenin sizden bazı beklentileri olabilir. Takım çalışmasına yatkınlık bu beklentilerden biridir. İşvereniniz, stres altındaki çalışma durumunuzu ve stres yönetiminizin ne düzeyde olduğunu da değerlendirmek isteyebilir. Krizi iyi yönetmeniz oldukça önemlidir. Örneğin bir tabak, yetişmesi gereken süre zarfında çeşitli sebeplerden dolayı yetişmediyse bu bir krize sebep olabilir. İşvereniniz tam da bu gibi anlarda bu krizi olabildiğince iyi yönetebilmenizi isteyecektir. Çünkü demi şef, aşçıbaşından sonra mutfaktaki en yetki sahibi pozisyonlardan birini temsil eder. Bunun yanı sıra güler yüzlü olabilmek, sorunlara etkili ve hızlı çözümler bulabilmek ya da takım arkadaşlarınıza karşı daima destekleyici bir tavır sergilemek de oldukça önemlidir. Eğer uluslararası bir işletmeye başvuracaksanız ya da başvurduğunuz işletme büyük ölçüde turist ağırlıyorsa ana diliniz dışında İngilizce ya da işletmenin gerekli gördüğü bir başka ikinci dili bilmeniz de işe alım şartları arasında yer alacaktır. Demi şef maaşları başvuru yapılan kurumların özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Demi chef ne kadar maaş alır sorusunun yanıtını çalışma şekli, deneyim ve eğitim düzeyi gibi çeşitli faktörlere göre farklılaşabilir. Demi chef maaşı, kurumun özellikleri kadar başvuru yapan kişinin niteliklerine göre de değişir. Kariyer.net demi şef iş ilanları ile birbirinden farklı birçok iş fırsatı sunar. Örneğin; Ankara demi şef iş ilanları Ankara'da yaşayan ya da çalışmak isteyen kişiler için çeşitli iş olanaklarını içerir. Kariyer.net ile demi şef pozisyonu için yayınlanan iş ilanları incelenebilir.
Demi şef Mülakatları