Nedir?
İçindekiler
Sıcak şefi nedir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; mutfağın sıcak bölümünde çalışan, mutfak hiyerarşisinde direkt su şefine bağlı olan, su şefinin veya aşçıbaşının olmadığı durumlarda mutfakta inisiyatif alabilen, tüm sıcak yemek ve sosların yapımında bilgi beceri sahibi olan kişidir. Daha kapsamlı bir yanıt için ise mesleği icra edenlerin ne iş yaptığını, görev ve sorumluluklarını incelemek gerekir.
Mutfağın sıcak bölümündeki her türlü yemek ve sosun yapımından sorumlu, bu alanda bilgi beceri sahibi, nitelikli kişi olarak tanımlanan sıcak şefi görevleri çalıştığı işletmenin kapsamına göre değişiklik gösterebilir. Bu sebeple sıcak şefi ne iş yapar sorusu işletmenin kapasitesine göre yanıtlanmalıdır. Büyük bir işletmede sebze aşçısı, çorba aşçısı, ızgara aşçısı ve komilerden oluşan astlarının görevlendirilmesinden ve organizasyonundan sorumluyken, daha küçük bir işletmede bu görevlerin tümünü tek başına üstlenebilecek yetkinliğe sahip olmalıdır. Mutfağın en yoğun kısmı olan sıcak bölümünde her türlü sıcak sosun, soslu ve sulu yemeklerin, garnitür, çorba, et suları, makarna, pilav, -balık aşçısının olmadığı durumlarda- sıcak balık yemekleri, haşlama, kızartma, kebap ve ızgaraların yapılmasından sorumludur ve bu yükümlülükleri yerine getirebilecek yeterlilikte olması şarttır. Bununla birlikte mesleği yapacak kişinin en az aşçıbaşı yardımcısı kadar bilgili olması gerekmektedir; aşçıbaşı yardımcısı ve aşçıbaşı olmadığı zamanlarda inisiyatif alabilmesi beklenecektir. Sos şefi olarak da adlandırılan sıcak şefi ürünlerin hangi sos ile sunulabileceğini bilmelidir. Bu bağlamda sektördeki yenilikleri yakından takip etmeli, kendini geliştirmek için sürekli araştırma içerisinde olmalıdır. Sıcak şefinin görev tanımı kapsamlı bir şekilde incelendikten sonra sıcak şefi ne yapar sorusunun yanıtını, görev ve sorumlulukları şu şekilde ifade edilebilir:
Sıcak şefi nasıl olunur sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Halk Eğitim Merkezleri, mesleki eğitim bünyesinde, Yiyecek İçecek Hizmetleri meslek alanında ve Aşçılık meslek dalı altında eğitim alınabilir. Burada teorik ve uygulamalı olmak üzere alınan eğitim sonunda başarılı olanlara “Kurs Bitirme Belgesi” verilmektedir. Ek olarak Aşçılık ön lisans bölümünden ya da Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans bölümünden mezun olan kişiler de sıcak şefi olabilirler.
Sıcak şefi olmak için bu alanda ihtiyaç duyulan bilgi ve becerilere sahip olmak gerekir. Eğitim merkezlerinin veya üniversitelerin ilgili lisans ve ön lisans programlarının başarıyla tamamlanmasıyla alınan belgelere sahip kişiler bu alanda çalışabilirler. Bununla birlikte mesleği icra edecek kişide aranan becerilerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Sıcak şefleri; okullar ve fabrikalar, turizm bölgelerindeki otel veya restoranlar olmak üzere birbirinden farklı alanlardaki mutfaklarda birçok iş imkanı bulmaktadır. Gerekli eğitimi tamamlayıp belgelere sahip olan kişilerden sıcak ortamda çalışmaya yatkın, mutfak araç, makine ve ekipmanlarını kullanma konusunda yetkin, iş disiplinine ve ekip çalışmasına uygun olmaları beklenmektedir. İlgili belgelere ve yetkinliklere sahip bireyler, sıcak şefi iş ilanları seçeneklerini takip ederek başvuru yapmaktadır. Sıcak şefi maaşları çalışılan kuruma, kurumun özelliklerine, kişinin sahip olduğu eğitim ve deneyime bağlı olarak değişiklik gösterir. Turizm ve otelcilik, yeme içme gibi sektörlerdeki devamlı personel ihtiyacı, sıcak şefleri için avantaj sağlamaktadır. Sıcak şefi olarak çalışmak isteyen kişiler Kariyer.net üzerinden ilgili iş ilanlarına ulaşabilirler. Kariyer.net'in filtreleme özelliği sayesinde iş ilanları şehir ve ilçe gibi kategorilere göre listelenebilir. Örneğin, turizm ve otelcilik sektörü açısından önemli şehirlerden olan Antalya için Antalya sıcak şefi iş ilanları seçenekleri incelenebilir. İş ilanlarında belirtilen şartları detaylı bir şekilde inceleyen adaylar, kendilerine en uygun iş ilanına başvuru yapabilir.
Sıcak Şefi Mülakatları