Nedir?
İçindekiler
Chef de cuisine , aşçıbaşı ve mutfak şefi olarak bilinen, mutfakta yemek hazırlığı sürecinde aktif olarak yer alan, görevlendirme yapan ve kontrol sağlayan kişilere verilen isimdir. Chef de cuisine nedir, sorusunun cevabı bu mesleği icra etmek isteyenler ve kariyer yolunu bu doğrultuda belirlemek isteyenler için son derece önemlidir. Bu soruya mutfaktaki organizasyonu yöneten kişiye chef de cuisine denir, şeklinde yanıt verilebilir. Mutfak şefi, büyük mutfaklarda yönetici kadrosunda olan aşçılardandır. Mutfaktaki tüm süreci kontrol etmek, mutfağın düzeninin devamlılığını sağlamak, yeniliklerden haberdar olmak ve bu yeniliklerin uygulamak gibi sorumluluklar chef de cuisine unvanıyla çalışan kişiye aittir. Chef de cuisine kimdir, sorusuna cevap olarak mutfaktaki süreçleri takip edebilmek ve yönetebilmek için gerekli eğitimi almış ve deneyim kazanmış kişilerdir yanıtı verilebilir. Chef de cuisine ne iş yapar ya da chef de cuisine kime denir sorularının yanıtını detaylandırabilmek için mesleğin tüm görevlerini ve sorumluluklarını bilmek gerekmektedir.
Chef de cuisine, aşçıbaşı ve mutfak şefi gibi isimler ile de bilinmektedir. İsimlerinden de belli olduğu üzere mutfaktaki birçok karar ve yönetim aşamaları chef de cuisine sorumluluğu altındadır. Büyük mutfaklarda denetleyici olan aşçıbaşı, mutfak süreçlerinin sorunsuz bir biçimde işleyebilmesi için son derece önemlidir. Yemekten personele, bütçeden sağlık kontrollerine kadar birçok alandan sorumlu olan mutfak şefi, mutfaktaki diğer aşçıların görevlendirmesini de yapar. Mutfakta personeller arasında iş paylaşımı yapar, içecek ve yiyecek menülerini hazırlar. Menü kartlarında, hangi ürünlerin hangi isimle yer alacağını da aşçı başı belirler. Mutfaklarda birden fazla bölüm vardır. Bu bölümlerin idaresinden mutfak şefi sorumlu olur. Tüm organizasyon sürecinden sorumlu olan mutfak şefi, hem mutfak içindeki hazırlık aşamasını hem de servis sürecini takip eder. Mutfağın gelişimi için mutfak personeline ve aşçılara uygun gördüğü eğitimleri sağlar, eğitim planı ve eğitim şemaları hazırlar. Mutfak idaresinde de aktif rol oynayan mutfak şefi; menüleri oluşturacak gıda malzemelerinin ve yiyeceklerin hazırlanmasında, servis edilmesinde ve servis akabinde oluşan temizlik ihtiyacı için gerekli olan materyallerin alınmasında sorumluluk sahibidir. Satın alma kontrolleri ve kalite ölçümü için de çeşitli müdürler ile iletişim halindedir. Özellikle büyük mutfaklarda günlük ihtiyaçlara hizmet veren günlük ürünlerin yanı sıra depolarda saklanan ve toplu biçimde satın alınan ürünlerde mevcuttur. Mutfak şefi bu alanda da depo müdürü ile birlikte çalışır. Depoya mal sokma ve mal çıkarma işlemlerinde onay mercidir. Mutfaktaki çalışanların sorumluluklarını yerine getirmesi ve eksiksiz bir çalışma ortamı oluşması için personel izinlerini, çalışma saatlerini ve nöbetlerini takip eder. Personelin çeşitli sağlık kontrollerinden geçmesi için gerekli planlamalar da mutfak şefinin sorumluluğundadır. Mutfaktaki her türlü faaliyette sorumluluk sahibi olan mutfak şefi, alanındaki yenilikleri takip etme konusunda da yeterli olmalıdır.
Chef de cuisine olmak için aşçılığın tüm süreçlerinden geçip tüm mutfağa hakim olacak tecrübeye ve bilgiye sahip olmak gerekir. Aşçılık konusunda edinilmiş bir diplomaya sahip olarak bu mesleği yapmak, alaylı olarak yapmaya kıyasla daha avantajlıdır. Aşçılık eğitimine erken yaşlarda başlamak için meslek liselerinde eğitim alınabilir. Bu liselerden sonra üniversitelerin Gastronomi Bölümü bitirilerek aşçılık için yükseköğrenim eğitimi tamamlanabilir. Aşçılık ve dünya mutfakları hakkında uygulamalı eğitim veren birçok eğitim merkezi bulunmaktadır. Bu merkezlerden alınan eğitimler genelde eğitimin başarı ile tamamlanması sonucunda sertifika ile onaylanır. Günümüzde sertifikalar birçok mutfak şefinin ve aşçının kariyerinde önemli role sahiptir.
Chef de cuisine nasıl olunur, sorusuna belirli ölçüde değişen cevaplar verilebilir. Çalışılacak mutfak türüne ve iş yerine göre bazı özel şartlar bulunabilir. Ancak bu soruya temel olarak aşağıdaki yanıtlar verilir:
Chef de cuisine olmayı arzu edenler, ilgili pozisyon için açılan ilanlara başvurarak değerlendirme sürecine alınırlar. Chef de cuisine iş ilanı başvurusu değerlendirilmesi sonrasında adaylara olumlu yönde dönüş sağlanır ise mülakat süreci başlar. Mülakat ya da iş görüşmesi olarak adlandırılan süreçte işe alım yapan firma ile görüşmelere başlanır. İşverenler genellikle büyük lokantalar, restoranlar ve oteller olur. Chef de cuisine maaş miktarı ise iş yerinin bütçesine, büyüklüğüne ve mutfak şefi olarak çalışacak kişinin deneyimine göre değişmektedir. Hemen hemen mutfaktaki tüm süreçlerde sorumluluk alacak mutfak şefi adayının stres yönetimi ve kriz anlarını çözme konusunda da yetenekli olması gerekmektedir. Bu sebep ile alım yapacak iş yerleri sıkılıkla bu görevi daha önce yapmış kişileri tercih etmektedir. Her iş yerinin işe alım şartları benzer olsa da bazı iş yerleri özel şartlar içeren iş ilanları açar. Adaylar Kariyer.net sitesi aracılığıyla bu alanda açılan iş ilanlarını görüntüleyebilir ve şartları inceleyebilir. Chef de cuisine iş ilanları seçeneklerini inceleyen adaylar, yaşadığı şehir özelinde de arama yapabilir. İstanbul'da yaşayan adaylar, İstanbul chef de cuisine iş ilanları kategorisini ziyaret edebilir.
Chef de Cuisine Mülakatları