Restoran Yöneticisi Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Restoran Yöneticisi Ne Demek? 2. Restoran Yöneticisi Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Restoran Yöneticisi Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Restoran Yöneticisi Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Restoran Yöneticisi İşe Alım Şartları Nelerdir?Restoran Yöneticisi Ne Demek?
Restoran yöneticisi, kurumun kârını artırmaya yönelik çalışmalar yöneten bir idari birim çalışanıdır. Bu çalışmaları, kurumun kalite hedefleri doğrultusunda yürütür. Tesis büyüklüğü ve türü fark etmeksizin çeşitli organizasyonların düzenlenmesini sağlar. Restoranın iş performansından, güvenliğinden ve kalite standartlarından sorumludur. Günlük olarak yapılması gereken rutin işlerin düzenini kontrol eder. Sorumluluğu altında olan çalışanların planlarını hazırlar. Açılışa restoranın tamamen hazır olmasını sağlar. Restoran yöneticisi aynı zamanda mekanın itibarını korur. En yüksek performans için yapılması gereken değişiklikleri ilgili kişilere iletir. Satışı artırmaya yönelik stratejik planlamalar geliştirir. Restoran yöneticisi, sorunları kısa sürede çözmekte aktif rol oynar. Müşterilerle iletişim hâlindedir. Müşteri istekleri ve ihtiyaçlarını değerlendirir. Değerlendirme sonuçlarını yetkililere iletir. Restoran yöneticisi görev tanımı, tesisin büyüklüğü ve türüne göre değişiklik gösterebilir. Bu görev tanımına bağlı olarak da alınan sorumluluklar da farklılaşır.
Restoran Yöneticisi Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Restoran yöneticisi ne iş yapar sorusu şöyle cevaplanabilir; restoranın doğru stratejiler ile yönetilmesini ve maksimum kâr elde etmesini sağlar. İdari birimde yer alır. Günlük olarak servis ve mutfak kısmı faaliyetlerini koordine eder. Müşteri memnuniyeti için tüm çalışanlar tarafından en üst düzey hizmet sunulduğundan emin olur. Müşterilerden gelen şikâyet, istek ve ihtiyaçların karşılanması için en doğru adımları atar. Sunulan ürünlerin kalitesini düzenli olarak kontrol eder. Yönetici, ürün çeşitliliğini geliştirmek için yeni satıcı arayışına girer. Menüdeki ürünlerin çeşitlendirilmesi için idari birimlerle görüşmeler yapar. Daha sonra mutfak ekibiyle birlikte toplantılar düzenler. Yeni ürünlere yönelik gerekli ihtiyaçları belirler. Restoran yöneticisi görevleri arasında vardiyaları organize etmek de yer alır. Personel sayısının her gün yeterli olup olmadığını kontrol eder. Yoğun zamanlarda yeni geçici veya kalıcı personeller işe alır. İzin günlerini ayarlar. Restoran yöneticisi, sorumluluğundaki çalışanların performansını değerlendirir. Üretkenliği artırmak için gerekli yapıcı eleştirileri çalışanlara iletir. Düzeltilmesi gereken sorunlara yönelik çözümler üretir. Çözümlerin en kısa sürede uygulamaya geçirilmesini sağlar. Restoran yöneticisi sorumlulukları arasında; mal, ürün, mutfak gereci gibi malzemelerin gelecekteki ihtiyaçlarını tahmin etmek de yer alır. Operasyonel maliyetleri belirler. Atıkların en aza indirgenmesi için önlemler alır. Haftalık, aylık ve yıllık gelir-gider tablosu raporu oluşturur. Restoran tanıtımının internet üzerinden ya da afiş gibi çeşitli yollarla yapılmasını sağlar.
Restoran Yöneticisi Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Restoran yöneticisi nasıl olunur sorusu cevaplanırken eğitim kısmında özellikle bu alan için belirlenmiş bir eğitimden bahsedilemez. Genelde şirketler tarafından üniversitelerin ilgili ön lisans veya lisans bölümlerinden mezun olma şartı konur. Ancak lise mezuniyetini kabul eden firmalar da vardır. Dört yıllık İşletme ve Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik bu alanda öne çıkan bölümlerdendir. Resmi eğitimin yanı sıra şart olmasa da restoran yönetimi konusunda kurslara katılmış olmak da önemlidir. Restoran Yöneticiliği eğitimi bu pozisyon için önemlidir. Bazı kurumlar, bu eğitimlere katılmanızı talep edebilir. Bu kurslarda, mutfak planlamasından personel seçimine kadar birçok konu ele alınır. Eğitimler tamamlandıktan sonra yapılan sınavdan başarıyla geçen kişiler "Profesyonel Yiyecek İçecek İşletmeciliği" sertifikasına sahip olur.
Restoran Yöneticisi Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?
Restoran yöneticisi olmak için gerekli şartların başında deneyim gelir. Özellikle yöneticilik görevinde, restoranlarda çalışmış olma şartı bulunur. Deneyimin yanı sıra eğitim de önemli şartlardan biridir. İlgili bölümlerden mezun olmak kişiyi adaylar arasında öne çıkarır. Yönetim sırasında işi kolaylaştıran MS Office gibi programları bilmek şart koşulabilir. Özellikle yabancı müşterisi olan veya yurt dışı ile çalışan şirketler için konuşma alanında iyi seviyede İngilizce bilmek önemlidir. Eğitim ve deneyimin dışında başarılı bir restoran yöneticisi olabilmek için bazı beceri ve yeteneklere sahip olmak gerekir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
· Hem yazılı hem de sözlü gelişmiş iletişim becerilerine sahip olmalıdır,
· Sorunlara karşı yaratıcı ve hızlı bir şekilde çözüm önerileri üretebilmelidir,
· Yeniliklere açık olmalı ve gelişmeleri takip etmelidir,
· Kendini yiyecek-içecek alanında sürekli geliştirmelidir,
· Yoğun tempoda çalışabilmelidir,
· Esnek çalışma saatlerine uygun olmalıdır,
· Sorumluluğunda yer alan garson, aşçı gibi çalışanlara iyi liderlik etmeli, onların ihtiyaçlarını ve isteklerini dikkate almalıdır,
· Gıda güvenliği ve hijyen konularına hâkim olmalıdır,
· Planlama ve organizasyon becerileri gelişmiş olmalıdır,
· Sonuç odaklı çalışabilmelidir.
Restoran Yöneticisi İşe Alım Şartları Nelerdir?
Restoran yöneticisi olarak restoranlar, kafeler, otellerin yemek alanları gibi çeşitli yerlerde çalışılabilir. Restoran yöneticisi işe alım şartlarının başında eğitim ve deneyim gelir. Sektörle ilgili lisans mezuniyetinin yanı sıra restoran yöneticiliği konusunda belli bir süre çalışmış olmak da önemlidir. İşe alım süreci genelde sözlü mülakat ile gerçekleştirilir. Bu aşamada resmi eğitimin yanı sıra kişisel gelişim adına alınan ilgili eğitimler varsa belirtilmelidir. Şirket tarafından ilanda belirtilen beceri ve yetenekler sözlü mülakat sırasında ön plana çıkarılmalıdır. Daha önce restoran yönetimi konusunda çalışılan işler ve yapılan görevler detaylı bir şekilde aktarılmalıdır. MS Office gibi alanda sıklıkla kullanılan ve bilinen programlar belirtilmelidir. Bu alanda çalışmak isteyen kişiler Kariyer.net’te yer alan restoran yöneticisi iş ilanları fırsatlarına göz atabilir. Buradaki çeşitli ilanları inceledikten sonra kişiler kendilerine uygun gördükleri ilanlara kolayca başvuru yapabilir. Restoran yöneticisi maaşları; görev tanımı, edinilen deneyim, alınan eğitimler gibi özelliklere göre değişiklik gösterir. Zamanla deneyim kazanıldıkça restoran müdür yardımcısı veya restoran müdürü gibi çeşitli pozisyonlara terfi alınabilir. Deneyim ve terfi ile birlikte elde edilen gelir de artar.