Nedir?
İçindekiler
Teknik eleman genel bir kavramdır. Bu meslek grubu sektöre göre değişse de teknik detaylara hakim ve mühendislere ya da yöneticilere rapor sunan çalışandır. Farklı isimlerle anılsa da özellikle, kimya, inşaat, otomotiv gibi ağır sanayi kollarında oldukça kilit konumda bir meslektir. Bulunduğu iş alanında gerekli bilgi ve donanıma sahip kişilerdir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde ara eleman ve teknik eleman istihdamı çok önemlidir. Teknik elemanlar, her ülkede ihtiyaç duyulan meslek grupları arasında yer alır. Teknik eleman nedir sorusunu üzerine net ve kapsamlı tanım bu şekilde yapılabilir.
Mensup olduğu iş alanında elektrik, elektronik, havalandırma, ısıtma, telekomünikasyon gibi işlerin arızalarını tespit edip onarımına ve bakımına bilgi ve yetkiye sahip kişilerdir. Teknik eleman ne iş yapar sorusuna verilecek cevaplar şu şekildedir;
Teknik eleman görev tanımı en net ve kapsamlı şekilde anlatılacak olunursa; mensup oldukları alanda yönetimin belirlediği amaç ve ilkelere uygun teknik hizmet veren kişilerdir. Teknik elemanların görevleri:
Yukarıda anlatılan görevler ve sorumluluklar, teknik eleman ne demek sorusuna cevap niteliğindedir. Teknik elemanların dikkat etmesi gereken birtakım esaslar vardır. Bu esaslar arasında iş sağlı ve güvenliği yer alır. Teknik elemanlar, koruma için gereken koruyucu ekipmanları kullanmak zorundadır. Olası bir sağlık sorunundan kaçınmak ve bu durumu önlemek için riski en aza indirmek gereklidir. Bu doğrultuda birtakım önlemler alınır. Örneğin; inşaat sahasında çalışan bir teknik eleman ise mutlaka baret, gözlük ve çizme kullanmak zorundadır. Eğer tıbbi bir laboratuvar da teknik eleman ise kimyasallardan kaçınmak ve sterilizasyonu bozmamak için özel önlükler, boneler ve siperlikler takması gerekir. Elektrik ve elektronik alanında teknik eleman ise iletken olmayan, yalıtkan malzemeler kullanır. Bu yalıtkan malzemelerin ilk sırasında çizmeler, ayakkabılar, yalıtkan paspas ve halılar bulunur. Bu iş sağlığı ve güvenliği önlemleri olası risklerden de teknik elemanı korur. Teknik eleman iş sağlı ve güvenliği kurallarına uymayan meslektaşlarını da uyarmalıdır. Oluşabilecek zincirleme iş kazalarını önlemek ve en aza indirgemek gerekir. Teknik eleman inşaat, elektrik ve elektronik, biyokimya gibi alanlarda daha fazla faaliyet gösterir. Bunun sebebi bu sektörlerin yaygın olmasıdır. Bu da teknik eleman istihdamını sağlar.
Kimler teknik eleman olabilir hangi eğitimleri almak gerekir sorularının yanıtı, sektöre göre değişebilmektedir. Ancak teknik eleman olabilmek için üniversitelerin 2 yıllık ön lisans eğitimi veren yüksekokullarından veya meslek liselerinden mezun olmak gerekir. Ancak tamamlanması gereken bölümler sektöre göre farklılık gösterir. Telekomünikasyon alanında çalışacak teknik eleman, elektronik haberleşme bölümü mezunları arasından seçilebilir. Gemi ya da gemi inşa sektörü için gemi inşaatı bölümü tercih edilmektedir. Mezun olmak için gerekli olan mesleki eğitim stajından geçmek ve deneyim sahibi olmak teknik eleman için oldukça önemli bir kriterdir. Personel işlemleriyle ilgili mevzuatları bilmeli ve uygulamalıdır. İşinin gereğini yerine getirebilmek için gerekli iş deneyimine sahip kişiler teknik eleman olarak adlandırılır. Ayrıca çeşitli sertifika programlarına ve kurslara katılarak teknik eleman olunabilir.
Teknik eleman adaylarından alanlarına ait bilgi ve tecrübe sahibi olmaları beklenir. Üniversitelerin ilgili 2 yıllık bölümlerinden mezun olmak adayları öne çıkarır. Ön lisans mezunu olmayan adaylardan en az sektörle ilgili meslek lisesi diploması beklenmektedir. Ön lisans ya da teknik lise mezunu adaylar, teknik eleman arayan işverenler tarafından tercih edilir. İş ilanına başvuru sonucunda teknik eleman adayları mülakata davet edilebilir. Teknik eleman mülakat işlemi iki şekilde gerçekleşir. İlki sözlü mülakattır. İkinci mülakat mensup olunan alana göre değişen yazılı ya da uygulamalı mülakat şeklindedir. Firmalar istedikleri takdirde, teknik konularla ilgili uygulamalı mülakat yapabilir. Bu nedenle bilgi ya da teorik eğitimin yanında adaylar pratik olarak da kendilerini eğitmeleri gerekmektedir.
Pozisyon için ücret ve sosyal haklar oldukça farklı çeşitliliktedir. Ön lisans mezunu teknik eleman maaşları ile lise mezunu teknik eleman maaşları farklılık gösterebilmektedir. Bir inşaat projesinde ya da iş yerinde birden fazla teknik eleman bulunabilir. Bunun yanında aynı pozisyonda çalışan personellerden bir ekip ya da takım da kurulabilir. Bu nedenle adaylardan ekip çalışmasına uyum beklenir. Mühendisin olduğu her alanda teknik eleman vardır. Bu nedenle teknik eleman kimdir sorusuna verilecek en kısa yanıtlardan biri de alanda mühendisin en önemli yardımcısı ve destekçisidir, olur. İş ilanları teknik eleman seçenekleri arasında her sektöre uygun ilan bulunmaktadır. Teknik eleman olarak çalışmak isteyenler; Kariyer.net üzerinden ilanlara bakabilir, filtreleme özelliği sayesinde istediği şartlara sahip iş ilanlarını listeleyebilir.
Teknik Eleman Mülakatları