Bingöl Üniversitesi, 5562 sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" kapsamında Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanarak kurulmuştur. Bingöl Üniversitesi’nin kurulmasıyla birlikte Fırat üniversitesi çatısı altında bulunan bölümler Bingöl üniversitesine devrolmuştur.
Bingöl Üniversitesi kurulduğunda ilk faaliyet geçen bölümler Fen Edebiyat Fakültesi ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olmuştur. Daha sonra İlahiyat Fakültesi kurulmuştur. Bingöl Üniversitesi Web of Science veri tabanı sonuçlarına göre 2019 yılında öğretim üyesi başına düşen yayın sayısında Türkiye’de yer alan 108 devlet üniversitesi arasından 6., Doğu Anadolu’daki Üniversiteler arasında ise 1. sırada yer almıştır. 2018 yılında Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜniAr)’nın yaptığı çalışmada ise yine 108 üniversite arasında 41. sırada yer almış, AD Bilimsel Endeksi’nin yaptığı araştırmadaki sıralaması ise 125 üniversite arasından 16.’dır. URAP’ın yaptığı araştırmada ise Türkiye’de bulunan 209 üniversite arasında 59. olmuştur.
Bingöl Üniversitesi; 10 fakülte, 5 enstitü, 6 meslek yüksekokulu, 1 yabancı diller yüksek okulu, 1 laboratuvar ve 25 araştırma merkeziyle eğitim öğretime devam etmektedir.
Bingöl Üniversitesi farklı alanlarda eğitim veren 10 fakülteye sahiptir. Üniversiteye bağlı fakülteler ve altında yer alan bölümler aşağıdaki gibidir.
Bingöl Üniversitesi bünyesinde 2 yıllık ön lisans bölümü olarak bilinen 6 meslek yüksekokulu bulunur. Bingöl Üniversitesi'ne bağlı meslek yüksekokulları ve bağlı bölümleri aşağıdaki gibidir.
Bilgisayar Teknolojileri
Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü
Elektrik ve Enerji Bölümü
Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü
Ormancılık Bölümü
Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü
Dişçilik Hizmetleri Bölümü
Eczane Hizmetleri Bölümü
Saç ve Güzellik Uygulamaları Bölümü
Sağlık Bakım Hizmetleri Bölümü
Terapi ve Rehabilitasyon Bölümü
Tıbbi Hizmetler ve Etkinlik Bölümü
Yönetim ve Organizasyon Bölümü
Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü
Sağlık Bakım Hizmetleri Bölümü
Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü
Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü
Gıda İşleme Bölümü
Veterinerlik Bölümü
Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü
Büro Hizmetleri ve Sekreterlik Bölümü
Finans Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
Hukuk Bölümü
Muhasebe ve Vergi Bölümü
Mülkiyet Koruma Güvenlik Bölümü
Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü
Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü
Seyahat Turizm ve Eğlence Hizmetleri Bölümü
Ulaştırma Hizmetleri Bölümü
Yönetim ve Organizasyon Bölümü
Bilgisayar Teknolojileri Bölümü
El Sanatları Bölümü
Elektrik ve Enerji Bölümü
Elektronik ve otomasyon Bölümü
İnşaat Bölümü
Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü
Malzeme ve Malzeme İşleme Teknolojileri Bölümü
Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü
Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü
Park ve Bahçe Bitkileri Bölümü
Tasarım Bölümü
Tekstil, Giyim, Ayakkabı ve Deri Bölümü
Bingöl Üniversitesi 4 yıllık lisans programlarından birini başarıyla bitiren öğrencilere yüksek lisans programlarından mezun oldukları bölümle ilgili olanlara başvurma şansı tanır. Başvuru yapabilmeleri için Bingöl Üniversitesinin kabul kriterlerini yerine getirmeleri gerekir. Bingöl Üniversitesi’nde tezli ve tezsiz olmak üzere iki farklı program mevcuttur.
Aşağıda Bingöl Üniversitesi enstitüleri ve tezli ve tezsiz yüksek lisans programları listelenmiştir.
Tezli Yüksek Lisans programları
Tezsiz Yüksek Lisans programları
Tezli Yüksek Lisans Programları
Tezli Yüksek Lisans Programları
Tezsiz Yüksek Lisans Programları
TezliYüksek Lisans Programları
Tezsiz Yüksek Lisans Programları
Tezli Yüksek Lisans Programları
Bingöl Üniversitesi’nde 2 yıllık ön lisans, 4 yıllık lisans, 2 yıllık yüksek lisans ve doktora programları bulunmaktadır. Bazı yüksek lisans bölümleri ikinci öğretimdir. Bingöl Üniversitesi online eğitim için teknolojik altyapıya sahiptir. Ancak Bingöl Üniversitesi’nde açık öğretim bölümü bulunmamaktadır.
Bingöl Üniversitesi’nin hem taban puanlar hem de sıralamalar tercih edeceğiniz bölüme göre değişir. Üniversite tercihi yaparken önceki yılların taban puanlarını ve sıralamalarını inceleyebilir puan ve sıralama değişimleri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Bununla birlikte tercih yaparken taban puanlardan ziyade bölüm sıralamalarını baz almanızda fayda var. Bingöl Üniversitesi taban puanları hakkında daha fazla bilgi almak için Kariyer.Net platformunda yer alan Bingöl Üniversitesi taban puanları listesini ziyaret edebilirsiniz.
Bingöl Üniversitesi yabancı uyruklu öğrenci başvurularını ayrılan kontenjan dahilinde kabul etmektedir. Bingöl Üniversitesi yurt dışından başvuran öğrenciler için her yıl sınav açar. Öğrenci kabulü Bingöl Üniversitesi yabancı öğrenci yönergesine göre yapılır. Üniversitenin kriterlerini yerine getiren öğrenciler başarı sıralaması ve kontenjan baz alınarak istedikleri bölümlere kabul edilirler.
Bingöl Üniversitesini kazanan öğrenciler üniversitenin kampüsünde yer alan Bingöl Kredi ve Yurtlar Kurumu Kız Öğrenci Yurdu ve üniversiteye yaklaşık 6 km mesafede bulunan Pir Ali Bey Kız Öğrenci Yurdu’nda kalabilirler. Ayrıca Bingöl merkezde bulunan Bingöl KYK Erkek Öğrenci Yurdu ve Mürsel Paşa KYK Erkek Öğrenci Yurdu da erkek öğrencilerin kalabileceği Bingöl Üniversitesi'ne yakın mesafede bulunan yurtlardır. Yurtlar konumları itibariyle hem üniversiteye hem de şehir merkezine yakın olduğundan ulaşım oldukça kolaydır. Bingöl Üniversitesi öğrencilerinin kalabilecekleri odaların ferah ve öğrenci ihtiyaçları gözetilerek tasarlanmış olması ise ayrıca avantajdır.
Bingöl Üniversitesi Öğrenci Kulüpleri “Bingöl Üniversitesi Öğrenci Kulüpler Yönergesi” kapsamında kurulur. Üniversite bütçe dahilinde öğrenci kulüplerinin faaliyetlerine destek olur. Bingöl Üniversitesine bağlı öğrenci kulüpleri aşağıdaki gibidir.
Bingöl Üniversitesi Kampüsü şehir merkezindedir. Üniversiteden şehir merkezine ulaşım otobüslerledir. Bingöl Üniversitesi ve şehir merkezi otobüsle yaklaşık 5 dakikadır. Ayrıca kampüs uluslararası havalimanına 12 km mesafede olup havalimanı ve kampüs arası ulaşım için servisler kullanılmaktadır. Fakültelerin ve idari binaların yanı sıra kampüste oldukça modern bir yemekhane ve kafeterya bulunur. Bunun yanı sıra Bingöl Üniversitesi merkez kampüsü; kütüphane, kongre merkezi ve sağlık hizmetlerinin yanı sıra spor kulüplerinin aktivitelerini yapabilecekleri basketbol, voleybol, badminton ile spor salonu, basketbol sahası voleybol sahası, tenis kortu yüzme havuzlarına da ev sahipliği yapar. Ayrıca Bingöl Üniversitesi'nin meslek yüksek okullarının bulunduğu Genç ve Solhan ilçelerinde de kampüsü vardır
Bingöl Üniversitesi’nin Uygulama Oteli ve Termal Tesislerinde 36 yatak, 2 adet 42 °C sıcaklıkta termal havuz, 2 adet vücut sıcaklığının altında ve 2 adette normal termal havuz olmak üzere 6 havuz bulunur. Ayrıca 2 Türk hamamı ve 2 saunanın yanı sıra restoran, masaj ve dinlenme salonları vardır. Tesis aynı zamanda Bingöl Üniversitesi Fizyoterapi ve Turizm ve Otelcilik Programında okuyan öğrencilerin uygulama alanıdır.
Bingöl Üniversitesi 29 Mayıs 2007 tarihinde kurulan 17 yeni üniversiteden biridir. Bingöl Erzurum yolunun 22. Km üzerinde kurulmuştur. Bingöl Üniversitesi'nin ana kampüsü Bingöl Merkez’dedir. Ana kampüs yaklaşık 3000 dönüm, Genç ilçesi yerleşkesi 17 dönüm, Solhan yerleşkesi 9 dönüm açık alan üzerine kurulmuştur.
Bingöl Üniversitesi 2017 ve 2018 yıllarında Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması ve Dijital Dönüşüm çalışmalarında pilot üniversite seçilmiştir.
Bingöl Üniversitesi’ni bitirenler mezun oldukları alanlara göre çalışma imkanı bulurlar. Mezunlar devlet kurumlarında ya da özel sektörde eğitim aldıkları alanlarda çalışabilecekleri gibi lisansüstü ve doktora eğitimlerini tamamlayarak akademide de kalabilirler. Bingöl Üniversitesi diş hekimliği ya da veterinerlik bitirenler özel kliniklerde çalışabilecekleri gibi kendi iş yerlerini de açabilirler. İnşaat, Elektronik ve Otomasyon, El sanatları gibi meslek yüksek okullarından mezun olanlar ise kalifiye ara eleman olarak alanlarıyla ilgili sektörlerde iş bulabilirler. Bingöl Üniversitesi’nden mezun olmak üzereyseniz Kariyer.net'teki iş ilanlarını inceleyebilirsiniz. Ayrıca platformda yer alan pozisyon rehberi sayfası ile istediğiniz meslek hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Bingöl Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.