2016 yılından itibaren faaliyete geçen Fenerbahçe Üniversitesi, 5 fakültenin yanı sıra Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ile beraber toplamda 17 bölüm, 10 program ile binlerce öğrenciye eğitim öğretim vermektedir. Lisansüstü Eğitim Enstitüsü de bu dönem içerisinde yüksek lisans ve doktora programları ile eğitim öğretime başlamıştır. Fenerbahçe Üniversitesi gün geçtikçe çalışan akademisyen kadrosunu güçlendirip, İngilizce eğitim verilen ön lisans ve İngilizce lisans program sayısını arttırıp, yabancı diller bölümünü güçlü bir şekilde yapılandırarak tüm öğrencilerine hazırlık ve sonraki eğitim yıllarında güçlü dil öğrenimi fırsatı sunar. Üniversitenin açtığı uygulama ve araştırma merkezleri ile bilimsel çalışmalara katkı sağlar. Bu kapsamda çeşitli ülke çalışmalarını kapsayan uygulama ve araştırma merkezi, inovasyon, teknoloji, siber alan, uzaktan eğitim, spor, Türkçe öğretimi merkezleri sayesinde uluslararası iş birlikleri, proje çalışmaları ve değişim programları etkili olmaya başlamıştır. Uluslararası çok sayıda öğrenciye öğrenim fırsatı sunmakla beraber üniversite bünyesinde çok kültürlü ve çeşitliliği benimseten bir eğitim kurumu olmuştur. Fenerbahçe Üniversitesi birlikte öğrenme, bilgi üretme, üretilen bilgiyi paylaşma, topluma değer katma ve evrensel değerleri özümseyerek sahip çıkma misyonunu üstlenmiştir. Üniversitenin vizyonu ise akademik ve mesleki olarak yetkin, özgür düşünebilen ve bunu ifade edebilen, tüm düşüncelere saygılı olan, etik değerleri önemseyen bir üniversite olmaktır. Fenerbahçe Üniversitesi yaz okulu da öğrencilerin eğitiminin kesintisiz devam etmesi için açılmaktadır.
Fenerbahçe Üniversitesi, bünyesinde 5 fakülte bulundurur. Mühendislik ve Mimarlık fakültesiyle öne çıkan üniversitede Fenerbahçe Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Fenerbahçe Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı dikkat çeken bölümler arasında yer almaktadır. Hazırlık eğitimi zorunlu olan bölümler haricinde kalan diğer bölümlerin öğrenim süresi 4 yıl olmasının yanı sıra Fenerbahçe Üniversitesi Tıp Fakültesi eğitimi 6 yıldır. Fenerbahçe Üniversitesi bölüm ve fakülteleri aşağıdaki listede sıralanmıştır.
- Ekonomi (İngilizce) Bölümü
- Psikoloji Bölümü
- İngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce) Bölümü
- Yönetim Bilişim Sistemleri (İngilizce) Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bölümü
- Uluslararası Finans ve Bankacılık (İngilizce) Bölümü
- Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce)
- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (Türkçe / İngilizce)
- Endüstri Mühendisliği
- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
- Yeni Medya ve İletişim
- Radyo, Televizyon ve Sinema
- İşletme Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Maliye Bölümü
- Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Ekonometri Bölümü
- İktisat Bölümü
- Beslenme ve Diyetetik Bölümü
- Hemşirelik (Türkçe / İngilizce) Bölümü
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (Türkçe / İngilizce) Bölümü
- Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü
- Ergoterapi Bölümü
- Ebelik Bölümü
- Antrenörlük Bölümü
- Spor Yöneticiliği Bölümü
- Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü
- Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümü
Fenerbahçe Üniversitesi bünyesinde lisans öğrenimi ve yüksek lisans öğreniminin yanı sıra 2 yıllık eğitim süresi olan ön lisans eğitimi de vermektedir. Ön lisans bölümünden mezun olan kişiler dilerse, Dikey Geçiş Sınavı sonrası eğitim ve öğretim hayatlarına fakülte kazanarak devam edebilirler. Hemen hemen tüm ön lisans bölümleri öğrencilere direkt meslek öğretir. Böylelikle öğrenciler iş hayatına daha donanımlı ve daha erken atılma şansına sahip olabilir. Fenerbahçe Üniversitesi 2 yıllık taban puanları her akademik takvim yılında değişir. Fenerbahçe Üniversitesi bünyesinde yer alan ön lisans bölümlerinin tümü aşağıdaki listede verilmiştir.
- Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü
- Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü
- Radyoterapi Bölümü
- Diş Protez Teknolojileri Bölümü
- Patoloji Laboratuvar Teknikleri Bölümü
- Acil ve İlk Yardım Bölümü
- Fizyoterapi (Türkçe / İngilizce) Bölümü
- Ortopedik Protez ve Ortez Bölümü
- Eczane Hizmetleri Bölümü
- Diyaliz Bölümü
- Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü
- Ameliyat Hizmetleri Bölümü
- Anestezi Bölümü
- İngilizce Hazırlık Programı
Fenerbahçe Üniversitesi lisans mezunu tüm adaylara bölümlerine göre yüksek lisans olanağı sunar. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı (ALES) sonrası üniversite tarafından belirlenen taban puanı tutturduktan sonra mezun adaylar üniversiteye yüksek lisans başvurusunda bulunabilirler. Akademik alanda kariyer elde etmek isteyen tüm adaylar, Fenerbahçe Üniversitesi Yüksek Lisans eğitimine katılma imkanına sahiptir. Yüksek lisans için başvuru tarihi ve gerekli tüm başvuru şartları üniversite tarafından ilan edilir. Yüksek lisans adayı öğrenciler Fenerbahçe Üniversitesi Tezli Yüksek Lisans Programı ve Fenerbahçe Üniversitesi Tezsiz Yüksek Lisans programlarından birini seçebilirler. Tezli yüksek lisans programları öğrencilerin bilimsel araştırma yöntemlerini kullanmasına olanak sağlayıp gerekli tüm bilgilere erişme, bilgiyi derleme, yorumlama ve değerlendirme yetkinliklerini kazanmasını sağlar. Tezsiz yüksek lisans programı ise öğrencinin mesleki konularda bilgi kazanmasını sağlayarak tüm mevcut bilginin uygulamalarda nasıl kullanılacağını gösterir. Lisansüstü eğitim Fenerbahçe Üniversitesi bünyesinde yüksek lisans bölümlerin ana bilim dalları aşağıda listelenmiştir.
- Spor Bilimleri (Tezli Yüksek Lisans Bölümü)
- İç Hastalıkları Hemşireliği (Tezli Yüksek Lisans bölümü)
- Spor Bilimleri (Tezsiz Yüksek Lisans Bölümü)
Fenerbahçe Üniversitesi'nde açık öğretim fakültesi ve açık öğretim bölümü bulunmamaktadır. Üniversite bunun yerine tüm eğitimleri online verebilme donanımına sahiptir. Fenerbahçe Üniversitesi, Yüksek öğretim Kurulu'nun onayı ve üniversite rektörlüğünün de kararı ile dersleri kısmen ya da tamamen uzaktan eğitim ile verebilme imkanına sahiptir.
Fenerbahçe Üniversitesi taban puanları ve Fenerbahçe Üniversitesi sıralama puanları her yıl değişmektedir. Taban puanlar öğrencilerin tercihlerine göre değişiklik gösterebileceğinden dolayı her yıl puan dilimleri farklılık gösterebilir. Fenerbahçe Üniversitesi'ni tercihlerine eklemek isteyen kişiler son yılların taban puanlarına bakarak tercihlerine karar verebilirler. Taban puanın yanı sıra aday sıralaması da oldukça önemlidir.
Ülkemizde pek çok üniversite yabancı öğrenci kabul etmektedir. Ancak üniversiteler adayları bünyesine katmak için bazı koşullar sunar. Bunlardan en önemlisi yurt dışında okumak isteyen adayın öncelikle bir ortaöğretim programından mezun olması gerektiğidir. Fenerbahçe Üniversitesi idari yönetimi, öğrencinin girdiği ve geçerli puanı aldığı sınavın gerekli belgesini ister. Yabancı öğrenciler, ortaöğretim mezuniyet belgelerini ve diplomalarını üniversitenin yönetimine vermelidirler. Fenerbahçe Üniversitesi de yabancı öğrenci için gerekli tüm şartlarını ilgili yılın eğitim dönemi başında yayınlar. Bu sebeple Fenerbahçe Üniversitesi'nde öğrenim görmek isteyen yabancı uyruklu adaylar üniversitenin ilgili web sitesinde yer alan duyuruları takip etmelidirler.
Fenerbahçe Üniversitesi'nden mezun olan adaylar, hemen hemen her sektörde farklı alanlarda iş imkanına sahip olurlar. Üniversite, staj ya da yarı zamanlı iş imkanı sayesinde öğrencilerini meslek hayatına hazırlar, daha donanımlı olmalarını sağlar. Fenerbahçe Üniversitesi'nde gerek mühendislik fakültesi, gerek mimarlık ve çevre tasarımı bölümlerini iş imkanlarında ön plana çıkmaktadır. Öğrenciler, İstanbul ve çevre il ve ilçelerdeki sanayi tesislerinde, kamu sektöründe staj ve yarı zamanlı iş imkanlarına sahiptirler. Fenerbahçe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunları son zamanlarda üzerinde sıkça durulan ve çok daha önemsenen yazılım, kodlama gibi teknik alanlarda uzmanlaşıp ilgili sektörlerde mühendis veya yazılım uzmanı olarak çalışabilmektedirler. Öte yandan tecrübeli mühendisler orta ve üst düze yönetici olarak iş bulabilmektedirler. Fenerbahçe Üniversitesi İletişim Fakültesi, branş olarak farklı seçeneklere sahiptir. Bölüm mezunları ilgili kamu kurumlarında, radyoculuk, televizyon ve sinema sektörü gibi büyük yapılarda çalışabileceği gibi alanında uzmanlaştıktan sonra medya sektöründe yer edinmeleri açısından önem taşır. Fenerbahçe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi eğitim süresince branşlarında uzman antrenör gözetiminde yapılan spor takımları seçmelerine katılan öğrencilerin yeteneklerine göre ilgili ve doğru branşlara yönlendirilmektedir. Fenerbahçe Spor Kulübünün antrenman sahalarının da kullanıldığı faaliyetlerde öğrenciler ülkemizin en iyi spor tesisi imkanlarından bolca yararlanabilmektedirler. Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin mezuniyeti sonrası devlete bağlı kurumlarda spor ve beden eğitimi öğretmeni olarak çalışabildikleri gibi kendi spor salonlarında kişisel spor antrenörü de olabilirler. Profesyonel spor kulüplerinde antrenörden yöneticiye kadar farklı pozisyonlarda iş bulabilmektedirler. Ülkemizde meslek yüksekokulları kalifiye personel ihtiyacının karşılanması amacı ile oldukça büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple Fenerbahçe Üniversitesi bünyesinde bulunan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu kalifiye ve meslek sahibi edindirmeyi amaçlayan çeşitli bölümleri sayesinde öğrenci yetiştirmektedir. Sağlık sistemlerinin gelişmesi ile bu konuda yetişmiş eleman ihtiyacı gün geçtikçe hızla artmaktadır. Ağız ve Diş Sağlığı Programı’ndaki eğitim programı, sağlık sektörünün ihtiyaçlarına yönelik olarak ilgili öğrencilerin bilgi sahibi olması adına tasarlanıp hazırlanmıştır. Öğrenciler, hem bilgi hem de beceri gibi doğrudan iş ile bağlantılı olarak meslekleri hakkındaki konularla ilgili olarak yetiştirilmektedir. Yine sağlık meslek yüksekokulu bölümleri arasında önemli bir yer edinen fizyoterapi bölümü üniversitede hem Türkçe hem de İngilizce olarak öğretilir. Fizyoterapi, kişilerin yaşam süreleri boyunca maksimum düzeyde hareket yeteneklerini koruma, geliştirme veya da fiziksel kabiliyetlerinin kaybolması durumunda yeniden kişiye geri kazandırılmasından sorumlu sağlık bilim alanı olarak tanımlanır. Fizyoterapi, çok çeşitli hastalıklara ve sakatlıklara bağlı olarak kişilerde gelişen fonksiyon ve işlevsel bozukluklarda temel tedavi yöntemlerinden biri olarak uygulanır. Nörolojik, ortopedik, ve kas ile iskelet sistemini ilgilendiren herhangi bir rahatsızlığa sahip olan bireylerin hareket kabiliyetlerinin iyileştirilmesinde ve tüm ağrılarının azaltılmasında, fonksiyonel kapasitelerinin geliştirilmesinde fizyoterapi önemli bir rol oynar. Üniversitede yer alan diğer programlardan biri olan İlk ve Acil Yardım programı, hasta veya yaralılara hastane öncesinde gerekli bilgilendirmeyi yaparak, dikkatli ve soğukkanlı şekilde acil sağlık merkezlerinde ihtiyaç duyulan acil tıbbi müdahalelerde bulunabilecek ve hasta veya yaralıları hem güvenli hem de hızlı bir şekilde sağlık kuruluşlarına ulaştırma görevini üstlenecek teknikerleri yetiştirmesi bakımından toplum için önemli bir program olma özelliği taşır. Böylece her bakımdan kalifiye eleman olarak mesleğe adım atmaları hedeflenmekte Fenerbahçe Üniversitesi'nden mezun olan adaylar diğer tüm mezunlar gibi Kariyer.net'in sunmuş olduğu iş ilanları ve staj fırsatlarını değerlendirebilir. Üniversite seçimi konusunda kararsız ve kaygılı olan adaylar Kariyer.net tarafından hazırlanan pozisyon rehberi sayfasına göz atarak tüm meslekler hakkında bilgi sahibi olabilir.
Aşağıdaki veriler, Fenerbahçe Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.