İnsanlar çok çeşitli ve her çalışanın motivasyon kaynakları farklı. Çalışan tiplerine uygun motivasyon kaynaklarını bulmak ve bu kaynakları sürdürülebilir kılmak ise yöneticilerin en önemli görevleri arasında yer alıyor. Sizler için farklı çalışan tiplerine göre yüksek motivasyon sağlama püf noktalarını ele aldık.

Motivasyon sağlamak ve bunu sürdürülebilir hale getirmek bir yöneticinin işin kendisine ve ekip üyelerine karşı taşıdığı en önemli sorumluluklar arasında yer alıyor. Enerji ve motivasyon birbiriyle buluştuğunda, çok önemli hedefler kolayca başarılabilir. İşte tam da bu nedenle, başkalarını neyin motive ettiğini anlamak, iş süreçlerinin daha hızlı ve iyi sonuçlanması adına çok kritik.

Her insanın motive olma şekli, gücü ve süreci farklıdır. Bu yüzden yöneticilerin çeşitliliğin farkında olması gerekir. Nasıl ki bir ayakkabı herkesin ayağına olmuyorsa, tek bir motivasyon yaratma yöntemi de tüm ekibe uygun olmaz. Herkese uymasını beklediğimiz yöntemlerin maalesef başarısızlığa mahkum olmaktan başka şansı yok.

Pek çok yönetici motivasyon kaynağı olarak maaş, övgü ve terfi gibi araçları kullanma eğilimi gösteriyor. Ancak bunlar en önemli motivasyon tetikleyicileri arasında yer almıyor. Üst düzey motivasyon süreçleri ve yöntemleri hakkında birçok teori olsa da araştırmacıların ve endüstri uzmanlarının çoğu, şu 5 maddede hemfikir;

  • İşe dair hedefler
  • Değerli bir şey başarmak
  • Yeni şeyler öğrenmek
  • Kişisel gelişim
  • Özerklik

Gerçekçi hedefler belirleyin

İnsanların çoğu makul hedeflerle çalışmak ister. Çünkü kendilerini bu hedeflere göre ölçerler. Ancak hedef belirlerken titiz ve gerçekçi olmak şart. Hedeflerin ulaşılabilir olması gerekiyor. Gerçekçi olmayan hedefler belirlerseniz, demotivasyon devreye girecek ve hedef belirleme süreci amacın tersine hizmet edecektir.

Yargılamaktan vazgeçin

Yönetici olarak ekip üyelerine karşı kesin yargılarda bulunmanız motivasyonu düşürür. Ekip üyelerinizle her zaman aynı fikirde olmayabilirsiniz. Bunun yanı sıra kendi motivasyon kaynaklarınız meslektaşlarınızınkinden çok farklı olabilir. Ancak bu durum, o kaynakların sorunlu olduğu anlamına gelmez. Onların tercihlerine saygı duymalı ve onların seçtiği araçları kullanarak motive olmalarına yardımcı olmalısınız.

Perspektif sağlayın

İş arkadaşlarınızın olaylara nasıl baktığınızı anlamasına yardımcı olmak ve onların kendi çözüm yöntemlerini öğrenmeye çalışmak iyi bir fikir olabilir. Meslektaşlarınızın çalışma tarzınızı anlaması gerekir. Çalışma tarzınızı bilirlerse, iletişimsizlik veya yanlış anlama olasılığı en aza indirgenecektir. Bunu sağlamak içinse her zaman açık olmalı ve ekip üyelerinizi iş süreçlerine mümkün olduğunca daha aktif bir şekilde dahil etmelisiniz.

Bu ipuçlarına ek olarak, iş arkadaşlarınızla onları nelerin motive ettiğini anlamak için zaman geçirin. Böyle olduğunda amaçlarınız ve motivasyon kaynaklarınız da uyumlu hale gelecek ve daha iyi sonuçlar alabileceksiniz.