Cafe Elemanı Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Cafe Elemanı Ne Demek? 2. Cafe Elemanı Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Cafe Elemanı Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Cafe Elemanı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Cafe Elemanı İşe Alım Şartları Nelerdir?Cafe Elemanı Ne Demek?
Cafe elemanı, pozisyonun gerekliliklerine göre servis elemanı, bulaşıkçı ya da kasiyer olarak çalışabilir. Cafe elemanı nedir sorusuna ise çalıştığı kafenin temizliğinden ve güvenliğinden, masa düzeninden ve kasadan sorumlu olan personel şeklinde cevap vermek mümkündür. Kendisine yetki verildiği takdirde kafeyi açıp kapama ve günlük ciroyu hesaplama da görevleri arasında yer alır. Cafe elemanı maaşları ise iş yerine göre değişir. Bazı kafelerde maaşın yanı sıra haftalık ve aylık primler de verilmektedir. Bununla birlikte genellikle haftada bir açılan bahşiş kutularından çıkan paralar da eşit bir şekilde paylaşılır ve çalışanların maaşına eklenir.
Cafe Elemanı Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Cafe elemanı, sabah temizliğini yapmalı, menü, adisyon kağıdı, çatal, bıçak, peçete gibi ekipmanları kontrol etmelidir. Gelen müşterileri güler yüzle karşılamak, aldığı siparişleri mutfağa iletip adisyona işlemek ve servis yapmak da cafe elemanlarının temel görevleri arasında yer alır. Kafelerde iş bölümü personel sayısına ve müşteri yoğunluğuna göre değişir. Bu nedenle cafe elemanı görev tanımı ve sorumlulukları da mevcut şartlara farklılık gösterebilir. Cafe elemanı bazen sadece servis yapar, bazen kasaya bakar. Bulaşıkçının izinli olduğu ya da personel sayısının yetersiz olduğu zamanlarda bulaşıkları yıkamak ve mutfağa yardım etmek de cafe elemanı sorumlulukları arasında yer alır. Servis elemanları giyimine her zaman dikkat etmeli, kaliteli kumaşlardan imal edilen kıyafetler giymelidir. Eğer kafe personellerinin giymek zorunda olduğu standart bir kıyafet ya da önlük varsa cafe elemanı bu standartların dışına çıkmamalıdır. Terletmeyen ve alerji yapmayan kıyafetler giymeli ve bu kıyafetler de her zaman temiz ve ütülü olmalıdır. Kafede çalışanlar çoğunlukla ayakta oldukları için ayakkabı seçimi de son derece önemlidir. Rahat ayakkabılar tercih edilmelidir. Ayakkabılar, nefes alan, anti-alerjik ve ortopedik özellikli olmalıdır. tercih etmelidir. Dökülme ihtimaline karşı saçlarını toplamalı ve kafenin mutfağına girdiğinde bone ya da kep takmalıdır. Kafeler hem müşterilerle birebir iletişime geçilen hem de yemek pişirilip servis edilen yerlerdir. Bu nedenle saç ve tırnak başta olmak üzere beden temizliğine dikkat edilmeli hem hijyen hem de sağlık kurallarına özen gösterilmelidir.
Cafe Elemanı Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Cafe elemanı olmak için üniversite mezunu olmak şart değildir. Lise ve dengi okullardan mezun olanlar da sürekli güncellenen cafe elemanı, garson ve komi ilanlarına başvuru yapabilirler. Cafe elemanı nasıl olunur diye merak edenlerin başvuracağı bir diğer adres garsonluk ve servis elemanı eğitim kurslarıdır. Kursların ders içeriğinde servis çeşitleri, müşteri ilişkileri yönetimi, hijyen ve sanitasyon gibi konu başlıkları yer alır. Daha kapsamlı kurslarda, katılımcılara kuver ve fond hazırlamak, konuk kabulü, klasik ve modern servis usulleri de uygulamalı olarak öğretilir. Derslerin teorik ve pratik olarak ikiye ayrıldığı eğitim programının sonunda tüm kursiyerlerin katılmak zorunda olduğu bir sınav yapılır. Bu sınavı geçenlere hem kurs bitirme belgesi hem de servis elemanı hijyen eğitimi kursu belgesi verilir. MEB onaylı sertifikalar, özgeçmişlerin sertifikalar kısmına eklenebilir.
Cafe Elemanı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?
Hem servis hem de sunum bilgisine sahip olmak, cafe elemanı olmak için gereken şartların başında gelir. Kafelerde doğrudan doğruya müşteri ile iletişim halinde olunduğu için cafe elemanlarının iletişim becerileri yüksek ve diksiyonları düzgün olmalıdır. Mesai saatleri günde 8 ile 10 saat arasında değişen bu meslekte dinamik olmak da büyük önem taşıyor. Siparişleri doğru almak, zamanında servis yapmak ve hesabı adisyona hatasız bir şekilde işlemek yüksek oranda dikkat gerektirir. Bu nedenle kafe ve benzeri işletmeler, genellikle sektörde deneyimli elemanlara öncelik tanımaktadır. Bu iş hız ve enerji gerektirdiği için 35 yaşın altındaki kişiler daha çok tercih edilmektedir. Deneyim dışında hijyen sertifikası bulunan, organizasyon yeteneği güçlü, özellikle kafenin yoğun olduğu saatlerde kriz yönetimi oluşturabilecek personellere ihtiyaç duyulmaktadır. Kafe elemanlarının organizasyon yeteneği de yüksek olmalı, ekibiyle birlikte uyum içerisinde çalışmalıdır. Hız, sunum ve servis kalitesi kadar güler yüzlü hizmet de hem işverenler hem de müşteriler tarafından talep edilen şartlar arasında yer alır.
Cafe Elemanı İşe Alım Şartları Nelerdir?
Kafeler, Halk Eğitim Müdürlüğü ya da MEB onaylı sertifikası olanları işe almaktadır. Bu sertifikaya sahip olmayan kişilerin başvuruları ise değerlendirilmeyebilir. Sertifika dışında aranan şartlar arasında ekip çalışmasına yatkın olmak ve uzun çalışma saatlerine hem bedenen hem de mental olarak uyum sağlayabilmek yer alır. Turistik bölgelerdeki kafelerde çalışmak için de en az bir yabancı dil bilmek gerekir. Antalya ve Bodrum gibi yerlerde ise İngilizce dışında ikinci yabancı dil olarak Rusça, Fransızca ya da Almanca bilenler tercih edilmektedir. En az bir yıl kadar kafe elemanı olarak deneyim kazanan personeller daha sonra lokantalarda, restoranlarda, otellerde ve çeşitli eğlence mekanlarında da çalışabilirler. Pastaneler ve çay bahçeleri de bu işte kariyer yapmak isteyenlerin tercih edebileceği diğer çalışma sahalarıdır. Adaylar, Türkiye genelindeki tüm kafe elemanı iş ilanlarına Kariyer.net 'ten ulaşabilirler. Cafe elmanı iş ilanları arasından firmaların belirtmiş olduğu şartlar incelenerek uygun olanlara başvuru yapılabilir. İlanlar arasından şehir ve bölge seçenekleri filtrelenebilir ve yaşanılan şehirdeki ilanlar direkt incelenebilir. Örneğin, İzmir'deki en güncel iş fırsatları İzmir cafe elemanı iş ilanları kategorisinde bulunabilir.