Kurumsal Portföy Yöneticisi / Yönetmeni Nedir?

Kurumsal Portföy Yöneticisi / Yönetmeni Ne Demek?

Kurumsal portföy yöneticisi nedir sorusuna cevap vermeden önce kurumsal portföy yönetiminin ne olduğuyla ilgili bilgi sahibi olmak gerekir. Kurumsal portföy yönetimi; kurumların varlıklarının, risk tercihleri de göz önünde bulundurularak çeşitli şekillerde değerlendirilmesi işlemidir. Bu işlemde amaç; dernek, sendika, sanayi ve ticaret odaları, banka gibi çeşitli kurumsal yatırımcıların varlıklarının en uygun vade, risk ve getiri beklentileri doğrultusunda değerlendirilmesidir. Kurumsal portföy yöneticisi ne iş yapar sorusuna şöyle cevap verilebilir; ilgili kurumsal varlıkların artırılması için gerekli projeleri yürütür. Risk/getiri dengesini sağlayarak en uygun yatırımların yapılması adına firmaları yönlendirir. Getiri maksimizasyonunu amaçlar.

Kurumsal Portföy Yöneticisi / Yönetmeni Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Kurumsal portföy yöneticisi görevleri her kurum için farklı olabilir fakat yapılan iş temelde benzerdir. Kurumun program portföyünü bütünsel bir bakış açısıyla inceler. Kurumun iş hedefleri doğrultusunda yarar sağlayacak girişimleri başlatır. Kurumun hedeflerine en uygun hisse senedi ve gayrimenkul gibi varlık sınıflarını seçer. Portföy için gereken doğru kararları yatırım riski veya getirilerini nesnel bir şekilde değerlendirerek verir. Bu kararlarda kurumsal portföy yöneticisi her zaman müşteriyle iletişim halindedir. Hem kısa hem de uzun vadedeki performansı değerlendirir ve müşteriye aktarır. Kurumsal portföy yöneticisi yatırıma en uygun riski belirler. Getirinin sürdürülebilir olmasına dikkat eder. Kurumsal portföy yöneticisi sorumlulukları arasında piyasa analizi yapmak da yer alır. Gelişmeleri sürekli olarak takip eder.

Kurumsal Portföy Yöneticisi / Yönetmeni Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Kurumsal portföy yöneticisi nasıl olunur sorusu, cevabı en çok merak edilen sorulardan biridir. Kurumsal portföy yöneticisi olmak için genellikle üniversitelerin ilgili lisans programlarından mezunu olmak gerekir. İşletme ve Ekonomi, öne çıkan bölümlerdendir. İlgili lisans bölümünü tamamladıktan sonra bu unvanla çalışabilmek için Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yapılan birtakım sınavlarda başarılı olmak gerekir. Bu noktada "Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 Lisansı” alınmalıdır. Ek olarak bir lisansa daha ihtiyaç duyulabilir. O da “Türev Araçlar Lisansı” olarak bilinir. Ayrıca Düzey 3 lisansına sahip olan kişiler, Düzey 2 ve 1 lisanslarının gerekli olduğu alanlarda da çalışmaya hak kazanırlar. Düzey 3 lisansında toplam 12 ana konu bulunur. Başarılı olmak için her bir konudan en az 50 puan almak ve bütün sınavın ortalamasının en az 60 olması gerekir. Konular; geniş kapsamlı sermaye piyasası mevzuatı ve meslek kuralları, sermaye piyasası araçları 1-2, yatırım kuruluşları, finansal piyasalar gibi çok çeşitli konulardır. SPK tarafından yayınlanan sınav notlarına çalışılarak bu sınavlara hazırlık yapılabilir. Yurt dışında SPK tarafından onaylı kurumlardan eğitim almış kişiler lisanslardan muaf tutulur. İlgili kurumlarda belli bir süre görev almak da muafiyet sağlayabilir.

Kurumsal Portföy Yöneticisi / Yönetmeni Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Kurumsal Portföy yöneticisi olmak için gereken şartların başında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesindeki ilgili bölümlerden mezun olmak gelir. Daha sonrasında bu alanda görev alabilmek için SPK tarafından düzenlenen lisans sınavı başarıyla tamamlanmalıdır. 12 tane ana sınav konusundan en az 50 puan ve sınav genelinden en az 60 puan alındığında sınav başarıyla geçilir. Lisans işlemleri tamamlandıktan sonra resmi şekilde kurumsal portföy yöneticisi olarak ilgili alanlarda işe başlanabilir. Başarılı bir şekilde bu mesleği yerine getirebilmek için bazı becerilere ve yeteneklere sahip olmak gerekir. Gerekli beceriler ve yetenekler şöyle sıralanabilir:

  • Kurum yöneticileri ile etkileşim halinde olacağı için iyi iletişim becerilerine sahip olmalıdır.
  • Dünya gelişmelerini, haberlerini ve piyasayı sürekli takip edebilmelidir. Bu olayların piyasayı nasıl etkileyeceği hakkında tahminde bulunabilmelidir.
  • Çalışma ve başarılı olma arzusuna sahip olmalıdır.
  • Yeni yatırım fırsatları araştırmalıdır.
  • Analitik düşünebilmelidir.
  • Verileri analiz ettikten ve birtakım sonuçlara ulaştıktan sonra yatırım konusunda kararlı olmalıdır.
  • Yargılarına güvenmeli ve bu güveni kuruma da vermelidir.
  • Kurumsal portföy yöneticisi duygularını kontrol edebilmelidir.
  • Hatalarını kabul etmeli ve hatalarından ders çıkararak ilerleyebilmelidir.

Kurumsal Portföy Yöneticisi / Yönetmeni İşe Alım Şartları Nelerdir?

Kurumsal portföy yöneticisi işe alım şartlarının başında, en az lisans mezunu olmak ve SPK tarafından onaylı bir lisansa sahip olmak gelir. Bazı kurumlarda kurumsal portföy yöneticisi olarak çalışabilmek için ilgili alana yönelik deneyim edinilmiş olması şart koşulabilir. Bu alanda kariyer basamaklarını tırmanmak isteyen kişiler gerekli şartları sağladıktan sonra Kariyer.net’te bulunan kurumsal portföy yöneticisi iş ilanları fırsatlarına göz atabilirler. Kurumsal portföy yöneticisi nerelerde çalışır sorusuna oldukça geniş bir yanıt verilebilir. Bu kişiler; çeşitli yatırım kuruluşları, banka, yatırım fonları, gayrimenkul portföy yönetim şirketi, portföy yönetim şirketi, girişim sermayesi portföy yönetim şirketi, menkul kıymet yatırım ortaklığı gibi pek çok farklı yerde görev yapabilir. İşe alım süreci genellikle sözlü mülakat ile gerçekleşir. Mülakatta kurum mevzuatı gibi konuları içeren yazılı sınav aşaması da yer alabilir. Mülakatta, işin gerektirdiği beceri ve yetenekler ön plana çıkarılmalıdır. Alana yönelik alınan eğitimler veya edinilen deneyimler varsa detaylı bir şekilde anlatılmalıdır. Kurumsal portföy yöneticisi maaşı; deneyim süresi ve eğitim bilgisi gibi özelliklere göre değişiklik gösterir. Zamanla deneyim kazanıldıkça maaş da artar.