Nedir?
İçindekiler
Özel güvenlik elemanı, kişileri ve kurumları korumak amacıyla çalışan görevlilere verilen genel isimdir. Bu personeller bulundukları yerde asayişi sağlamak ile görevlidir. Güvenlik ihtiyacını karşılama konusunda oldukça önemli bir meslek dalıdır. Gerekli eğitimin tamamlanması halinde hem erkekler hem de kadınlar tarafından yapılabilir. Özel güvenlik elemanları, silahlı ve silahsız olmak üzere ikiye ayrılır. Bu alanda faaliyet gösteren kişilerin özel kimlikleri bulunur. Bu özel kimlikler sayesinde personeller yaşanan olumsuz durumlara müdahalede bulunabilir. Oldukça fazla ihtiyaç duyulan bir meslek dalı olması nedeni ile bu alanda eğitim veren kurumların sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu kurumlardan alınacak eğitimler, özel güvenlik elemanı adaylarını mesleğe hazırlar. Özel güvenlik görevlisi maaşları çalışılan kuruma ve sorumluluklara göre farklılık gösterir.
Özel güvenlik elemanları meslekleri gereği pek çok görev ve sorumluluk üstlenir. Özel güvenlik elemanı görevleri ve sorumlulukları genel olarak şu şekildedir:
Yukarıdaki özel güvenlik elemanı sorumlulukları dışında, çalışılan kurum tarafından özel güvenlik elemanı personellere verilen başka hususi görevler de olabilir.
Özel güvenlik görevlisi nasıl olunur sorusu bu mesleğe ilgi duyan kişiler tarafından sıkça sorulan bir sorudur. Özel güvenlik alanında faaliyet gösterebilmek için birtakım eğitimleri başarı ile tamamlamak gerekir. Aksi halde bu mesleğin icra edilmesi mümkün değildir. Bu alanda çalışmak isteyen kişiler öncelikle 18 yaşını doldurmuş olmalıdır. 18 yaşını doldurduktan sonra bu alanda eğitim veren özel kurslara kayıt yaptırmak gerekmektedir. En az lise mezunu olan herkes bu kurslara kayıt yaptırabilir. Düzenlenen kurslarda silahlı ve silahsız eğitimler birbirinden farklı olduğundan dolayı çalışılmak istenen yere en uygun türdeki kursa katılmak gerekir. Kurs tarafından yapılan yazılı ya da sözlü sınavdan geçer not alınması halinde özel güvenlik sertifikasına sahip olunmaktadır. Sertifika sahibi kişiler, bu alanda çalışma imkanı bulur.
Bu alanda görev alabilmek için öncelikle mesleğin gerektirdiği tüm eğitim şartlarını karşılayabilmek gerekir. Eğitimini tamamlamış adayların taşıması gereken birtakım özel şartlar da bulunmaktadır. Bu şartlardan bazıları şunlardır:
Bu alanda eğitim alan ve yukarıdaki şartları karşılayabilen adaylar, özel güvenlik elemanı olarak çalışma imkanı bulabilir.
Özel güvenlik elemanına birçok alanda ihtiyaç duyulur. Bankalar, siteler, metrolar, garlar, stadyumlar, özel işletmeler, resmi kurumlar, alışveriş merkezleri, hastaneler, belediyeler, parklar, üniversiteler, okullar ve sinema salonları gibi kalabalık alanlarda güvenliği sağlamak adına özel güvenlik olarak çalışacak kişilere her zaman ihtiyaç vardır. İşverenin kriterlerine uygun, talep ettiği belgelere sahip kişiler, özel güvenlik elemanı olarak çalışabilir. Bu alanda sahip olunan herhangi bir ek eğitim ve yetenek, işe alım sürecini olumlu yönde etkiler. Her işverenin adaylardan istediği şartlar aynı olmaz. Bu kapsamda iş ilanına başvuru yapmadan önce işverenin belirlemiş olduğu kriterleri dikkatli bir şekilde incelemek gerekir. İş ilanlarında bazı kriterler ise ortak olur. Gerekli sertifikalara sahip olunması, iyi iletişim kabiliyeti ve ekip çalışmasına yatkınlık gibi şartlar ilanlarda yer alır. Özel güvenlik iş imkanı bulmak için adaylar, kendilerine uygun iş ilanlarına başvuru yapmalıdır. Adaylar, Kariyer.net üzerinden özel güvenlik başlığı altında yayınlanan ilanları detaylı bir şekilde inceleyerek, kendilerine uygun olan seçeneklere başvuru yapabilirler. Özel güvenlik elemanı maaşları farklılık gösterebilir. Özel güvenlik elemanı maaş miktarı, bu pozisyonda çalışan kişinin taşıdığı niteliklere, sahip olduğu belgelere göre değişir. Kariyer.net'te yer alan özel güvenlik elemanı iş ilanları aracılığıyla bu görev hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Özel Güvenlik Elemanı Mülakatları