Planlama Sorumlusu Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Planlama Sorumlusu Ne Demek? 2. Planlama Sorumlusu Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Planlama Sorumlusu Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Planlama Sorumlusu Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Planlama Sorumlusu İşe Alım Şartları Nelerdir?Planlama Sorumlusu Ne Demek?
Planlama sorumlusu üretim ve yönetim departmanlarında çalışan, iş akışının kontrollü bir şekilde devam etmesini sağlayan kişilerdir. Küçük ya da büyük ölçekli şirketler planlama sorumlusu sayesinde işlerinin daha planlı ilerlemesini sağlar. Süreçleri planlamak ve bu planların sorunsuz bir şekilde işlediğinden emin olmak bu alanda çalışan kişilerin başlıca görevidir. Hemen hemen her şirkette ve sektörde görev alabilirler.
Planlama Sorumlusu Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Planlama sorumlusu genel olarak üretimin ya da yönetimin olduğu şirketlerde görev alır. Şirketlerin amaçlarına ulaşmaları için gerekli olan süreçlerin takibinden sorumludur. Şirketteki satın alma, satış, üretim, kalite kontrol, AR-GE gibi diğer departmanlarla da koordineli bir şekilde çalışır. Bu nedenle tüm sürece hâkim olması gerekir. Özellikle üretim bölümlerinde, verimliliği maksimum seviyede tutmak adına çeşitli görevler üstlenirler. Planlama sorumlusu görevleri şu şekilde sıralanabilir:
- Üretimin gerçekleştirebilmesi için iş emri açmak.
- Ürünlerin başlama ve bitiş günlerini, saatlerini belirlemek.
- Üretim hatlarının hep çalışır kalmasını sağlamak, üretim erken bittiği taktirde geçen haftalara göre tahmin yürütmek.
- Mesai giriş-çıkışlarını girmek, saat hesaplamaları ve vardiya güncellemelerini yapmak.
- Düzenli olarak vardiya raporu hazırlamak.
- Personelin günlük üretmesi gereken ürün miktarını üretim departmanına göndermek.
- Satın alma talebi açmak ve stok kontrolü yapmak.
- Makinelerin ve diğer araçların iş güçlerini hesaplamak.
- Maksimum performans ve minimum gecikmeyle üretimin gerçekleştirilmesini sağlamak.
- Ürünlerin işleyişini kontrol etmek için izlenebilirlik testi uygulamak.
Tüm bunlar, planlama sorumlusu görev tanımı içerisinde yer alır. Sorumlu kişiler görevlerini en iyi şekilde yerine getirerek yöneticilerin hızlı ve doğru kararlar almasına yardımcı olurlar. Ayrıca ihtiyaç duyulan tüm verilerin tek bir yerde toplanmasını sağlarlar. Bu sayede zamandan da tasarruf edilmiş olur. Planlamayla beraber şirketteki tüm departmanların koordineli bir şekilde çalışması sağlanır. Kaynak kullanımı stratejilerinin geliştirilmesi, satın almayla ortak çalışmanın bir örneğidir.
Planlama Sorumlusu Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Planlama sorumlusu nedir sorusunu cevaplamanın ardından eğitimden de bahsetmek gerekir. Bu mesleği yapabilmek için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Endüstri Mühendisliği, İşletme, Makine Mühendisliği, Kimya veya Tekstil Mühendisliği bölümlerinden mezun olmak gerekir. Özellikle Endüstri Mühendisliği eğitimleri, bu alanda çalışmak isteyen kişilerin işine daha fazla yarayabilir. Genellikle yönetim, kontrol, kıyaslama, verimlilik ve kapasite kullanımı ile alakalı olan bir iş olduğundan Endüstri Mühendisliği ya da İşletme gibi bölümlerden mezun olan kişiler tercih edilir. Kişi kendini geliştirdiği müddetçe ilgili pozisyondan planlama müdürü görevine doğru yükselebilir. Mühendislik eğitimlerinde verilen bilgiler, maksimum performans ve minimum gecikmeyle uygun kapasitede üretim yapmayı amaçlar. Planlama sorumlusu sorumlulukları iş akışının kalitesini belirler. Bu nedenle kişilerin analitik düşünme yeteneğine sahip olmaları gerekir. Temel mühendislik bilgisine sahip olduktan sonra kişi analitik düşünmeye başlayabilir. Bunun için de yalın üretim, liderlik ve etkin yöneticilik, tedarik zinciri yönetimi, veri analizi, müşteri ilişkileri yönetimi, kurumsal kaynak planlaması, iş sağlığı ve güvenliği, ergonomi, iş etüdü, stok kontrol, optimizasyon, problem çözme teknikleri ve operasyon araştırması eğitimlerinin alınması gerekir. Bu eğitimler kişinin kurumsal amaç doğrultusunda planlamalar yapabilmesine yardımcı olur.
Planlama Sorumlusu Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?
Planlama sorumlusu olabilmek için gerekli lisans eğitimlerinin alınması gerekir. Ancak eğitimlerin yanı sıra çeşitli becerilere de sahip olunmalıdır. Planlama sorumlusu hangi bölümden mezun olursa olsun AutoCAD, ERP, MRP, SAP, Excel gibi programları çok iyi bir şekilde kullanabilmelidir. Bu programlar sayesinde şirketteki tüm departmanlarla uyum içinde çalışabilir, verilerin tek bir yerde saklanmasını sağlayabilir. Programlar dışında yabancı dil bilmek de gerekir. Özellikle İngilizceyi ana dili gibi konuşabilmek işe alım aşamasında ön plana çıkmalarını sağlar. Kişi eğer özel sektörde çalışmak isterse deneyime sahip olması da gerekebilir. Üniversite eğitimi devam ederken yapılan stajlar planlama ve raporlama alanında bilgi sahibi olmayı sağlar. Diğer gerekli şartlar ise şu şekilde sıralanabilir:
- Analitik zekaya sahip olmak.
- Mühendislik eğitimlerini almış olmak.
- Pozitif bilimler hakkında bilgi sahibi olmak.
- Dikkatli, sorumluluk sahibi ve sayısal zekaya sahip olmak.
- Ekip çalışmalarına hakim olmak.
- Çözüm odaklı olmak.
- Araştırma ve planlama becerilerinin gelişmiş olması.
- Kriz anında sakin kalabilmek, problemleri her koşulda çözüme kavuşturabilmek.
Bu şartları karşılayan kişiler devlette ya da özel sektörde iş bulabilirler. Çalıştıkları yere ve sahip oldukları becerilere göre planlama sorumlusu maaşları değişebilir. Her firma kendi standartları doğrultusunda farklı maaş kriterlerine sahiptir. Ancak kişinin eğitimi ve kendini ne kadar geliştirdiği maaşı etkiler.
Planlama Sorumlusu İşe Alım Şartları Nelerdir?
Planlama sorumlusu işe alım şartlarının başında üniversite mezunu olmak gelir. Ardından şirketin belirlediği tecrübe, yaş ve sahip olunan beceriler gibi çeşitli kriterler göz önünde bulundurulur. Genellikle üretim-imalat, idari işler, planlama ve lojistik departmanlarında çalışırlar. Çalıştıkları sektörler ise tekstil, otomotiv, kimya, maden, metal sanayi, endüstriyel ürünler şeklinde değişiklik gösterebilir. Bu nedenle planlama sorumlusu ne iş yapar sorusuna şöyle cevap verilebilir; üretimin ve yönetimin olduğu her yerde gerekli planlama stratejileri üzerine çalışır. Planlama sorumlusu olarak görev almak isteyen kişiler planlama sorumlusu iş ilanları bölümüne göz atabilirler. Kariyer.net'in sunduğu diğer avantajlardan biri de filtreleme özelliğidir. İş aradığınız şehri belirleyerek özellikle bu şehirdeki iş ilanlarına ulaşabilirsiniz. İstanbul'da yaşıyorsanız İstanbul planlama sorumlusu iş ilanları seçeneklerini inceleyebilirsiniz.