Nedir?
İçindekiler
Bir projenin tasarım, faaliyet ve sonuç odaklı tüm çalışmalarını gerçekleştirir. Proje yönetim uzmanı ne iş yapar sorusu şöyle cevaplanabilir; bağlı olduğu sektöre göre görevleri farklılık gösteren ve her ayrıntının gerçekleştirilmesinde söz sahibi olan kişilerdir. Organizasyon becerilerini projelerin her alanında kullanarak en üst verimi almayı amaçlarlar. Sektörün gerekliliklerine uygun bilgi birikimine ve deneyimine sahip olmalıdır. Sürecin doğru bir şekilde işlemesi ve istenilen sonuca ulaşabilmesi için tüm aşamalarda etkin rol oynaması proje yönetim uzmanının sorumlulukları arasındadır. Proje yönetim uzmanı iş tanımı; hazırlık, lansman ve uygulama aşamalarının her birinde gerekli ayarlamaların doğru bir şekilde yapılmasını kapsar. Proje ekibi için görev dağılımını düzenleyerek zaman ve bütçe kontrolünün aşama aşama takip edilmesini sağlar. Süreç içindeki her adımın zamanlamasının ideal aralıkta yer alması son derece önemlidir. Aynı zamanda ihtiyaç doğduğunda düzenleme, organizasyon takibi ve kontrolünün yapılabilmesi için toplantı düzenleyerek verileri tekrar gözden geçirmek de bu meslek kolunun sorumluluklarından bir tanesidir. Analiz sonuçlarına bağlı olarak yapılan her düzenleme, ekibin koordine bir şekilde çalışmasını sağlama ve performans kriterlerinin incelenmesi gibi iş detaylarının takibi de mesleğin bir parçasıdır.
Proje yönetim uzmanı, herhangi bir proje boyunca gerçekleştirilen tüm iş ve işleyişlerin denetim, kontrol ve düzenlemelerini yapan kişidir. Proje yönetim uzmanı nedir sorusu şu şekilde cevaplanabilir; süreçle alakalı aşamalara bağlı olarak verimliliği yükseltmek amacı ile analiz yapabilen yöneticidir. Mevcut projelerle alakalı raporlama yaparak sonraki projeler için ideal zemin ve koşulların oluşturulması da proje yönetim uzmanının görevidir. Proje etkinliğinin yüksek olması ve çalışanlar için konforlu bir çalışma ortamı sağlanması proje yönetim uzmanının görevlerindendir. Proje yönetimi uzmanı ne iş yapar sorusunun detaylı yanıtı için uzmanın görevleri ve sorumlulukları incelenmelidir.
Proje yönetim uzmanlığı eğitimi için hangi alanlara yönelinmeli diye düşünenler için farklı lisans programları işaret edilebilir. Endüstri Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği bu alanda kariyer yapmak isteyenlerin tercih edebileceği bölümlerdir. İlgili pozisyonlara başvurabilmek için bağlı olunan sektör ile ilgili lisans eğitimini veya sertifika programlarını tamamlamış olmak yeterlidir. Aynı zamanda şirketin ve projenin ihtiyaç duyduğu deneyim süresi de farklılık gösterir. Bu alanda çalışılan sektörle ilgili donanım sahibi olmak da önem arz eder. Proje yönetim uzmanlığının net bir kapsama alanı bulunmadığından farklı alanlarda proje yönetimi uzmanlığı sertifika programı tamamlanarak çeşitli alanlardaki projelerde çalışma hakkı elde edilir.
Proje yönetim uzmanı olarak kariyer yapmayı hedefleyenlerde aranan koşullar; projenin ve şirketin çalışma alanına bağlı olarak şekillenir. Bu nedenle kişinin sahip olması gereken eğitim ve deneyim geçmişi, görev alınacak proje için önemlidir. Proje yönetim uzmanları yeteneklerine ve özgeçmişine göre küçük ya da daha büyük ölçekli projelerde görev alabilirler. Proje sürecinin doğru bir şekilde yönetilmesi için şirket yöneticileri ve çalışanlar ile irtibat hâlinde kalarak iyi iletişim kurabilmek bu pozisyonda çalışacak adaylarda aranan şartlardandır. Çalışılan kurum içerisinde her ne koşulda çalışılırsa proje yönetim uzmanı adaylarının sorumluluk sahibi olmaları gerekir. Proje yönetimi uzmanlarından beklenen becerilerden bir diğeri de zaman yönetimidir. Bu beceri, tüm sürecin beklenen zaman aralığında tamamlanması açısından oldukça önemlidir. Bunun yanında adayın deneyiminin yanında bilgi birikimini kullanması da oldukça önemlidir. Bu durum olası problemlerin hızlı bir biçimde çözüme kavuşturulması açısından oldukça önemlidir. Proje yönetim uzmanının, grup çalışmasına yatkın olması gerekir. Kurumların proje yönetimi uzmanlarından diğer beklentileri de şöyledir;
Proje yönetim uzmanlığına pek çok farklı alanda ihtiyaç duyulur. Bu da meslek çalışanlarının çeşitli sektörlerde görev alabilmelerini sağlar. Bununla birlikte adaylardan beklenen en önemli nitelikler; zaman yönetimi yapabilmek ve iyi iletişim kurabilmektir. Proje yönetiminde nitelikli olması beklenen adayın, güvenilir olması ve analitik düşünebilmesi oldukça önemlidir. İş ve işleyişlerin verimli bir şekilde yürütülebilmesi adına liderlik vasfına sahip olması ve bunu etkili bir biçimde kullanması gerekir. Beklenmedik durumlar karşısında hızlı karar alabilmek de adaydan beklenen özellikler arasındadır. Proje yönetim uzmanı maaş aralığı; projenin kapsam alanı, tamamlanma tarihi, eğitim, deneyim ve şirketin beklentilerine göre farklılık gösterir. Bu alanda çalışmak ve kendini geliştirmek isteyenler, proje yönetim uzmanı iş ilanları seçeneklerini değerlendirebilir ve niteliklerine uygun ilanlara başvuru yapabilirler. Kariyer.net üzerinden şehir ve ilçe filtrelemesi yaparak sizin için ideal olan seçenekleri bulabilirsiniz. Bulunduğunuz şehre ve bölgeye bağlı olarak Ankara, Bursa, İzmir ya da İstanbul proje yönetim uzmanı iş ilanlarını görüntüleyebilirsiniz.
Proje Yönetim Uzmanı Mülakatları