Nedir?
İçindekiler
Teklif hazırlama mühendisi firmaların bünyesinde çalışan ihale ve projelere teklif hazırlayan kişiye verilen unvandır. Üniversitelerin bünyesinde bu şekilde bir mühendislik bölümü olmamakla beraber, bu pozisyonda çalışan kişiler firmanın sektörüne göre farklı bölümlerden mezun olmuş olabilir. Bu kişiler çalıştıkları kurumun sektörüne bağlı olarak yazılım, bilgisayar veya inşaat gibi mühendislik dallarından mezun olup ve teklif hazırlama mühendisi olarak çalışabilirler. Firmalar bu unvanı ürünlerini iyi tanıyan satış sorumluları oluşturmak için kullanırlar. Mühendislerin teknik bilgisini satış departmanı ile birleştirerek hem ürünlerinin daha iyi tanıtılmasını sağlar hem de daha profesyonel bir hizmet sunmayı amaçlar. Aynı zamanda bu meslek, firmalarda teklif mühendisi olarak da tanımlanabilir.
Teklif hazırlama mühendisi görev tanımı merak edilen konular arasındadır. Bu mesleği icra etmeyi veya kariyerini bu yönde ilerletmeyi düşünen mühendisler için birçok farklı görev tanımlanabilir. Bu kişiler kurum adına ihalelere katılmak, müşteri ziyaretleri gerçekleştirmek ve müşterilerin taleplerine göre fiyat teklifleri hazırlamaktan sorumludur. Firmaların sektörüne, kapsamına ve farklı etmenlere göre değişiklik gösterse de teklif hazırlama mühendisi görevleri genel olarak aşağıdaki gibidir;
Teklif hazırlama mühendisi ne yapar diye düşünüldüğünde bu maddeler temel olarak sıralanabilir. Bu meslekte kariyer yapmak isteyenlerin bilmesi gereken, bu kişilerin hem teknik hem pazarlama hem de ticaret kanunu gibi geniş kapsamlı ve multidisipliner bir bilgiye sahip olmaları gerektiğidir. Teklif hazırlama mühendisi olarak çalışan kişiler firmalarda sabit ve tam zamanlı olarak çalışabildiği gibi danışman olarak da görev alabilmektedir. Bu kişilerin engin bilgisi ve tecrübesi sayesinde hem firmalar şartname gerekliliklerini karşılayacak yeterlilikte teklif hazırlama şansı bulur, hem de projenin eleman maliyetlerinden malzeme giderlerine kadar çok detaylı bir şekilde hazırlanmasını sağlar. Özellikle ihalelerde önceden öngörülen bu maliyetler projenin de bütçesini oluşturacağı için karlılık üzerinde direkt olarak etkilidir.
Teklif hazırlama mühendisi eğitimi nedir sorusunun cevabını merak edenler olabilir. Üniversitelerin bünyesinde bu isimde veya direkt olarak bu özellikleri karşılayacak bir mühendislik dalı bulunmaz. Firmalar çalıştıkları sektöre göre yazılım, bilgisayar, gıda, tekstil, inşaat veya Makine Mühendisliği gibi farklı mühendislik dallarından eleman istihdam edebilir. Bu kişiler mühendislik dallarının yanında ticaret hukuku, teknik şartname okuma bilgisi ve teklif hazırlama bilgisi gibi detaylara da hakim olmalıdırlar. Bu konularda uzman kişilerden destek alabilecekleri gibi bu mesleği icra eden kişilerin yanında tecrübe kazanarak da bilgi edinebilirler.
Teklif hazırlama mühendisi nasıl olunur denildiğinde gerekli olan şartlara bakılmalıdır. Bu mesleği icra etmeyi düşünen kişilerin öncelikle firmanın talep ettiği sektöre bağlı olarak ilgili mühendislik dalından mezun olmuş olması gerekir. Buna ek olarak MS Office programlarına hakim olmalıdır. İhale kanunu, ticaret kanunu ve teklif hazırlama bilgisine sahip olmalıdır. Kendisine iletilen teknik şartnameleri detaylı bir şekilde okuyabilmeli ve gerekli olan şartları net bir şekilde özetleyebilmelidir. Bütün bunların yanında teklifini hazırlayacağı ürün veya hizmetin teknik şartlarına hakim olmalıdır. Ürün tam olarak müşteri taleplerini karşılamalı fakat aynı zamanda firmanın da kârlılığını hesaba katmalıdır. Üstelik ihale gibi uzun dönemli projelerde teklif hazırlama mühendisi daha fazla ön plana çıkar. Bu kişiler uzun vadede yansıyacak olan personel, enerji, kiralama, malzeme ve daha birçok farklı kalemi bir araya getirerek detaylı bir maliyet çıkarır, firmanın kârlılığı ve dahi geleceği adına önemli kararlar alırlar.
Teklif hazırlama mühendisi işe alım şartları, firmaların bağlı bulunduğu sektöre göre çok farklı maddeler içerebilmektedir. Yazılım sektöründe çalışan bir teklif hazırlama mühendisi ile inşaat sektöründe çalışan bir mühendisinin hakim olması gereken konular çok farklıdır. Bu iki iş birbirinden sektör olarak ayrıldığı için iş süresi olarak da farklılık gösterir. Genel olarak bir teklif hazırlama mühendisinin sağlaması gereken şartlar şunlardır;
Sektörler değişse de teklif hazırlama mühendisi adaylarından beklenen talepler genel olarak bu şekildedir. Teklif hazırlama mühendisi maaşları sektöre göre değişiklik gösterebilir. Bu meslekte kariyerini ilerletmek isteyen mühendisler Kariyer.net üzerinden iş ilanlarını inceleyebilirler. Siz de İstanbul teklif hazırlama mühendisi iş ilanları listesine göz atarak İstanbul'daki iş ilanlarını görüntüleyebilir ya da Ankara için Ankara teklif hazırlama mühendis iş ilanları seçeneklerine göz atabilirsiniz.
Teklif Hazırlama Mühendisi Mülakatları