Türkiye Finans Katılım Bankası’nın İK süreçlerinden çalışan bağlılığı uygulamalarına kadar pek çok konudaki çalışmalarını, İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Züleyha Büyükyıldırım’dan dinledik.

Yapılanmanız hakkında bilgi alabilir miyiz? Şu anda bünyenizde kaç kişi çalışıyor?

Türkiye Finans Katılım Bankası olarak organizasyonel yapılanmamız; Genel Müdürlük tarafında 8 İş Grubu ve denetim ekipleri, Bölge Müdürlükleri tarafında ise 15’i perakende, 7’si ticari olmak üzere 22 Bölge Müdürlüğü çatısı altında 310 şube olarak şekilleniyor. 2020 yılı Haziran ayı sonu itibarıyla 3.581 çalışanımız ile müşterilerimize kesintisiz hizmet vermeyi sürdürüyoruz.

Firmanızda İK Grubu hangi süreçleri yönetiyor?

İnsan Kaynakları iş grubumuzda; İşe Alım ve İK Hizmetleri, Performans ve Yetenek Yönetimi, Eğitim ve Gelişim, Ücret Yönetimi ve İK Stratejik Planlama olmak üzere 4 müdürlüğümüz bulunuyor.

İnsan Kaynakları olarak çalışanlarımızın işe alım süreçleri, kariyer yönetimi, performans yönetimi, ücret yönetimi ve ödüllendirme, bordro, özlük işleri, yetenek yönetimi, eğitim ve gelişim faaliyetlerini yönetiyoruz. Aynı zamanda çalışan deneyimi, iç müşteri memnuniyeti, işveren markası ve iç iletişim kapsamındaki konular da sorumluluk alanımızda yer alıyor.

Sektörünüze özel adayları seçerken hangi niteliklere önem veriyorsunuz?

Adaylarımızın kurum kültürümüzü oluşturan “Müşteri Odağımızdır”, “Çeşitlilik Zenginliğimizdir”, “Yenilikçilik Gücümüzdür”, “Başarı Tutkumuzdur” ve “Tek Ekibiz” başlıkları altında topladığımız değerlerimizle uyumlu olmasına öncelik veriyoruz. Teknik gereklilikler ve rolün gerektirdiği yetkinlikler ön koşullarımızı ve işe alım sürecinde ölçümlediğimiz alanları oluşturuyor. Yeni mezun alımlarda; katılım bankacılığına yeni bir soluk getirecek, dinamizmi ve enerjisi ile sektöre ve bankamıza katma değer sunacak genç yetenekleri keşfetmeyi amaçlıyoruz. Deneyimli adaylarımızda ise iş bilgisi ve alanında uzman olunması bizim için önemli bir kriter oluyor.

Çalışanlarınıza yönelik motivasyon uygulamalarınızı anlatır mısınız? Çalışan bağlılığı için neler yapıyorsunuz?

Çalışanlarımıza güçlü bir çalışan deneyimi sunmak, tüm faaliyetlerimizin temelini oluşturuyor. Her yıl gerçekleştirdiğimiz çalışan deneyimi anketimizin sonuçlarına göre aksiyon planlarımızı oluşturuyoruz. Sonuçlar ilgili yılın uygulamalarına yön veriyor.

Yine çalışan motivasyonu için bir taraftan anket çıktılarını referans alırken diğer taraftan iş hayatı ve sektör dinamiklerini de yakından takip ediyoruz. Bu kapsamda birbirinden farklı birçok uygulamayı çalışanlarımızla buluşturuyoruz.

Türkiye Finans Katılım Bankası olarak çalışanlarımızın sağlığı bizim için her şeyden önemli. Salgın sonrasındaki normalleşme döneminde de çalışanlarımızın sağlığını riske atmamak için bu sürece en hızlı şekilde uyum sağlamak amacıyla 1 Haziran 2020 itibarıyla Genel Müdürlük bünyesinde esnek çalışma modelimiz olan “JEST” i devreye aldık. Sunduğumuz 4 farklı çalışma modeli ile JEST sektörümüzde bir ilk oldu. Çalışanlarımızın motivasyonunun ve bağlılığının yüksek olması, onların kendilerini güvende ve huzurlu hissetmeleri bizim için çok önemli. Bu çalışma modelinin verimliliğimizi arttırırken çalışan bağlılık oranımıza da büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. JEST’i çalışma arkadaşlarımızla paylaştıktan sonra birçok farklı sektörden bu esnek çalışma modelimize dair sorular aldık. Sektörü yönlendiriyor ve standartlarımızı her zaman yükseltiyoruz. Türkiye Finans ailesi olarak bu zor günleri, çalışanlarımızın sağlığını en üst seviyede tutarak, güvenli bir şekilde atlatmayı hedefliyoruz.

Esnek çalışma modelimizde; “Ofisten çalışma modeli” ile normal mesai saatleri olan 08.00-17.00 arasında ofisten çalışma mümkün iken, “Ofisten esnek saatler” modelini seçen çalışanlarımız belirlenen 6 farklı saat aralığından seçim yaparak ofiste çalışabiliyor. Bu dönemde ofiste çalışmayı tercih etmeyenler ise “Uzaktan çalışma” modelini tercih ederek mesai saatleri kapsamında sistem üzerinden uzaktan çalışabiliyor. “Uzaktan esnek saatler ile çalışma” modelinde ise çalışanlar, yine belirlenen saat aralıklarından birini seçerek kendi çalışma modelini oluşturabiliyor.

Bunun dışında; benzer ilgi alanlarına sahip çalışanlarımızın bir araya gelerek çeşitli etkinlikleri hayata geçirebileceği TF Club çatısı altında 10 farklı sosyal kulübümüz bulunuyor. Genel Müdürlük binamızda belirli aralıklarla “Zeytinlik” adını verdiğimiz ortak sosyal paylaşım alanımızda indirimli alışveriş günleri gerçekleştiriyoruz. Çalışanlarımızın tüm özel günlerinde yanlarında olduğumuzu göstererek birçok kutlama gerçekleştiriyoruz. Çalışanlarımızın yanı sıra “Şubemiz Seninle Güzel” diyerek şube açılış yıl dönümlerini de kutluyoruz.

Kurum içerisinde tek ekip bağımızı güçlendirmek üzere hazırladığımız “TF Talks” buluşmalarımızda, her ay çalışma arkadaşlarımız ve konuklarımız bizlerle hikâyelerini paylaşıyor. Aynı zamanda yine tek ekip olduğumuzu vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiğimiz “Tek Ekip Buluşmaları” ile fiziken ya da online platformlarda Genel Müdürlük ve şube çalışanları olarak bir araya geliyoruz.

Kurum içerisinde tüm çalışma arkadaşlarımızın kullanımına açık olan mobil uygulamamız “Hayata Katıl” ile çalışanlarımız bankamıza dair tüm haberleri, duyuruları ve gelişmeleri 7/24 takip edebiliyor. Tüm bunların yanı sıra fotoğraf ve video gibi paylaşımlarda da bulunabiliyor. Mobil uygulamamız üzerinde yer alan inovasyon platformumuz “TF Idea” ile yenilikçilik gücümüzdür değerimizden yola çıkarak belirlenen konu özelindeki yeni fikir ve geliştirmeleri paylaşıyoruz. Ayrıca, mobil uygulamamız üzerinde yer alan teşekkür platformumuz “Değerini Bil” ile de çalışma arkadaşlarımızın birbirlerine teşekkür edebilecekleri, başarıyı çoğaltabileceğimiz bir platform oluşturduk.

Hackberaber mottosuyla geçen yıl gerçekleştirdiğimiz Hackathon etkinliğimizi bu yıl da tüm heyecanıyla online platformda gerçekleştirmeye hazırlanıyoruz.

Gelecek dönemdeki projeleriniz arasında neler var?

Yetenek kazanımı, yetenek yönetimi, ödüllendirme platformu, şube kariyer yolu, İK Analitik çalışmaları, Dijital İK, inovatif etkinlikler gelecek dönem projelerimizi oluşturuyor.

Bu programlardan kısaca bahsetmek gerekirse;

Yetenek kazanımı kapsamında We Plus ile yaklaşık 100 üniversite 3. ve 4. sınıf öğrencisine bankamızda uzun soluklu bir staj imkanı sunacağız. Yine “Çekirdekten Yetiş” mottomuzla yapılandırdığımız “Core” ile yeni mezun genç yetenekleri hem bankamıza hem de sektörümüze kazandırmak amacıyla yeni programlarımızı çok yakında duyuracağız.

Önümüzdeki dönemde bankamızdaki yetenekleri belirlemek ve onları gelecekteki rolleri için yetiştirmek için farklı yetenek yönetimi programlarımız olacak. Ödüllendirme platformumuzla, değerlerimizi benimseyen ve yaşatan çalışma arkadaşlarımızı ödüllendirerek diledikleri gibi alışveriş yapabilecekleri esnek bir platform da sunmayı planlıyoruz.

Şube Kariyer Yolu ile şubede çalışmaya başlayan arkadaşlarımıza tüm kariyer alternatiflerini anlatarak hedeflerine ulaşması için yapması gerekenleri içeren bir plan sunacağız.

İK analitiği çalışmalarımızı arttırarak hem işe alım süreçlerimize hem de İK uygulamalarımıza daha stratejik bir yaklaşım getirmek üzere çalışmalarımızı şekillendiriyoruz. Bu kapsamda aday ve çalışana dokunan tüm süreçlerimizi daha sistematik ve dijital platformlara taşıyacak projeleri uygulamaya alacağız.

Online hackathon etkinliğimiz ile inovatif fikirlerin oluşmasını ve geliştirilmesini destekleyecek platformlarda da yer almaya devam edeceğiz.