Kalite Güvence Uzmanı Nedir?

Kalite Güvence Uzmanı Nedir?

Kalite Güvence Uzmanı Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Kalite güvence uzmanlığı eğitimlerinde genellikle tercih ettiğiniz bölümün özelliğine göre derslerin de kapsamı değişir. Örneğin; gıda mühendisliği alanında eğitim alıyorsanız kaliteli gıdaya ve gıdanın içeriklerine yönelik eğitimler alırsınız. Eczacılık alanında eğitim alıyorsanız da daha çok ilaç bileşenlerine dair detaylar üzerine bir eğitime tabi tutulursunuz. Hizmet verdiğiniz alan eğitimlerde verilen derslerin içeriğini değiştirebilir.

Kalite Güvence Uzmanı Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Şirketin sunduğu mal ve hizmetlerin müşteriye kalite planı dahilinde ulaşmasını sağlamak için çalışan kalite güvence uzmanının görevleri arasında şunlar yer alır;

  • Stratejik planlar yardımı ile kaliteyi artırmaya yönelik hedefler oluşturmak ve hedefleri üstleri ile paylaşmak,
  • Kalite güvencesine dair sorunları tanımlamak, müşterilerden gelen geri dönüşleri takip etmek ve gerekli çözümleri uygulamaya koymak,
  • Kalite güvence sisteminin daha nizami çalışabilmesi için iyileştirme çalışmalarını yürütmek,
  • Yasal prosedürü takip etmek ve üretilen mallarda yasal gerekliliklerin tamamlandığından emin olmak,
  • Kalite güvence planlarını tehlike analizleri doğrultusunda tamamlamak,
  • Kalite güvence yönetimi alanındaki yenilikleri takip ederek firma içerisinde uygun revizyonları yapmak.

Kalite Güvence Uzmanı Olmak İçin Gerekenler

Kalite güvence uzmanı olmak isteyenlerin öncelikle lisans düzeyinde eğitimlerini tamamlamış olması gerekir. Kimya bölümü, Mühendislik fakültesi ve Eczacılık bölümü mezunları kalite güvence uzmanı olabilir. Bölüm şartı firmanın hizmet sektörüne göre değişir. Örneğin; gıda alanında hizmet sunan bir firma kalite kontrol uzmanı olarak gıda mühendislerini tercih edebilir.

Kalite Güvence Uzmanı Ne Demek?

Şirketin kalite kontrol politikaları doğrultusunda uzmanlara eğitim veren ve gerekli hallerde yeni başlayanlara bilgilendirme yapan kişilere kalite güvence uzmanı denir. Hazırlanan planların proje yöneticilerine sunulmasını sağlayarak gerekli onayları alır ve işlerin hızlı yürümesine yardımcı olur. Kalite güvence uzmanı genellikle yönetimin temsilcisi olarak çalışmalarını sürdürür.